Коя е най-подходящата ДАТА за Сватбата?

Коя е най-подходящата ДАТА за Сватбата?

Изборът на дата за сватбата е едно от ПЪРВИТЕ неща с които трябва да започнете. Затова сме го сложили и в началото на нашата сватбена книга. Това е основата за цялата понататъшна организация. Почти всички други елементи на сватбата зависят от деня, който сте избрали. Спрямо него вече можете да търсите свободен ресторант, ритуална зала, DJ, водещ, агенция, фотограф, оператор и т.н. Няма как нещата да се случат в обратен ред, затова се спрете на дата за сватбата възможно най-рано.

Сезонът на Сватбите

Сватбеният сезон е предимно през лятото заради хубавото време, топлите, слънчеви и дъъълги дни. Разбира се, можете да се ожените и през всеки друг сезон, но трябва да имате едно на ум, че може да се случи лошо време, да вали дъжд или сняг. Вероятно ще е студено, а булчинските рокли не са вълнени :), напротив, обикновено са доста открити и разголени. Ако ви е студено и треперите, това най-малкото ще си личи на снимките, а и вие няма да можете да се отпуснете. Затова си предвидете елегантна връхна дреха. Имайте предвид, че през месеците от октомври до април навън е топло само, когато грее слънце. Щом слънцето се скрие от някое облаче, веднага става студено и не много комфортно за вас и за гостите. Затова не рискувайте със сватба на открито или дори ритуал. Това си е чист късмет да уцелите топъл и сух слънчев ден, без вятър. Ако все пак вие не сте зиморничева булка и студът не ви пречи, помислете за гостите си. Когато хората чувстват някакъв дискомфорт, като например студ, вятър или дъжд, от които на дамите ще им се развалят прическите, те няма да участват много активно. Вероятно ще си мислят, кога по-скоро ще влязат на топло и сухо. Да, вие сте най-важните и най-важно е на вас да ви е хубаво. НО гостите правят сватбата, те допринасят най-много за настроението, танците, ръкоплясканията и всички весели моменти. Затова помислете и за тях! 🙂 Не разчитайте да ги стоплите с питиета. Голяма грешка! Повечето хора са пътували, за да дойдат на сватбата ви, ходили са на прически, приготвяли са се и обикновено не са имали време за хранене. Когато дойдат на сватбата ще са гладни и ако ги напиете още в началото за „сгряване и настроение” :), ще се получи вместо ефект, дефект.

Още нещо, с което трябва да се съобразите е, че през есента, зимата и пролетта дните са значително по-къси. Това ще се отрази генерално на сватбената ви програма и разпределението й по часове. Особено важно е това за фотосесията. Ако не знаете, да знаете, че най-хубавите снимки стават по залез слънце. Ще чуете това от всеки професионален фотограф. Тогава и той и фотоапаратът му могат да дадат най-доброто от себе си. Това означава, че цялото събитие трябва да започне доста по-рано през деня, отколкото през лятото, когато слънцето залязва към 19 ч.

Ако все пак мечтата ви е зимна сватбва, действайте! Останалото са подробности. Споделяме ги с вас, за да ги знаете все пак, защото е трудно човек да се сети за толкова много детайли, когато му е за първи път. А вие осъществете желанията си така, както си ги представяте! Това е, което прави всяка булка щастлива – сбъднатите мечти!

Кога да определим дата за сватбата?

Лятото все пак си остава нааййййй-желаният сезон за сватби. Позитивите са много, а затова и желаещите са много. Затова не чакайте твърде дълго с определянето на дата за сватбата. Хубавите дни се резервират от рано, а за тези дни се ангажират и най-добрите професионалисти в бранша. Ако се забавите, има риск да се задоволите с това, което е останало. Ако планувате да се ожените през лятото, препоръчваме ви горещо да определите дата за сватбата и да започнете да действате най-късно през Ноември предходната година. ДА! Няма грешка, правилно прочетохте. Това прави почти година или поне 10 месеца по-рано. От личен и косвен опит ви споделяме, че по това време вече доооста булки са се ориентирали и са избрали дата за сватбата си, място и подизпълнители. Кога започват…не знам, но знам, че не е прекалено рано, даже напротив. Не се стресирайте, дори и да сте изпуснали този оптимален период и да сте започнали по-късно, пак ще имате сватба и тя пак ще е невероятна! Единственият риск е, че може да не получите точно това, което искате, защото друга булка ви е изпреварила. Но с времето и в течение на подготовката ще разберете, че НЕ нещата, които ви се струват важни, ще направят сватбата хубава, а съвсееем други, които не струват пари и дори не зависят от вас. Затова направете най-доброто възможно към настоящия момент и не съжалявайте за нищо!

Кой е най-подходящият ден за сватба?

Нека да направим една елементарна сметка, за да добием представа, кои дати са най-подходящи за сватба и колко всъщност са те през най-желания летен сезон. Най-хубавите топли месеци са май, юни, юли, август и септември до средата. От средата на септември нататък става по-рисковано, времето започва да се разваля и вероятността да вали става все по-голяма. Тези 4 месеца и половина имат общо 20 седмици, т.е. около 20 съботи.

От средата на юни до средата на август са наааай-горещите летни дни. Да, хубави са и слънчеви, вероятно няма и да вали, но жегата е невероятна, дори и да сте по бански на плажа, а какво остава с костюм или рокля. Дори и повечето мероприятия в сватбената ви програма да са на закрито, пак ще прекарате известно време навън, а и не навсякъде има климатици. Булчинските рокли обикновено са открити и разголени, но все пак се шият от платове и материи, които не са предвидени за 30 градуса. Ако сте се спрели на обемна рокля, тип принцеса например, жегата в комбинация с многото пластове тюл ще ви изморят още преди сватбата да е започнала. За младоженеца и останалите гости, най-вече мъжете, няма много алтернативи. В повечето случаи стилната визия предполага костюм с риза с дълъг ръкав, вратовръзка и сако. Обикновено гостите се държат мъжки, не се оплакват и остават в елегантен вид и със сака, особено за официалната част. Но топлината измъчва всички и изцежда силите на хората, които ще им трябват после за партито. Затова не ви съветваме да се жените в този най-горещ период.

Като изключим тези около 10 седмици, остават приблизително още 10. Да видим, какво се случва с тях.

Краят на май е посветен на абитуриентите! Това е техният голям момент, тяхното най-силно изживяване в живота до сега. Препоръчваме ви да не се конкурирате с тях! Улиците ще са пълни с абитуриентски коли, трафикът ще е натоварен допълнително. Това е периодът, в който всички ресторанти, DJ-и, фотографи, оператори, кетъринг услуги и т.н. са резревирани за баловете. Често те са с предимство и различните бизнеси ги предпочитат, защото им носят по-голяма печалба от сватбите. През този период изборът ви е възможно да бъде доста ограничен, освен ако не започнете с организацията мнооого от рано, за да изпреварите абитуриентите.

Като извадим и тези 1 – 2 съботи, остават реално около 8 дни за цялата година, които са оптимални за сватбата ви! Това никак не е много. Много булки си мислят, че има мнооого време и цяяяло лято, и все един ден ще е свободен. Да, разбира се, че от 365 дни в годината ще има един и за вас, въпросът е, с какво сте склонни да направите компромис.

Ако държите на църковния брак, задължително трябва да се съобразите и с постите. Тогава изборът ви от 8 подходящи съботи съвсем се стеснява. Всяка година дните от неделята 9 седмици след Великден до Петровден са изключени за тази цел. Понеже датите на Великден са различни всяка година, съответно и постите се менят. Тези дни може да се паднат през май, а може и да са през юни, когато е оптималният период за сватба. Богородичните пости са винаги по едно и също време – от 1-14.08, т.е. извадете още 2 съботи. За фиксираните църковни празници, които винаги са на една и съща дата, е въпрос на късмет, дали ще се паднат в събота или в друг ден. Ако са в събота, отново не можете да сключите църковен брак. Същото важи и за задушниците, които пък са винаги и само в събота.

Така подходящите за сватба съботни дни с включени всички екстри към нея намаляват до около 5! 🙂 Не са много възможностите, нали. Затова отново ви напомням да прегледате календара за предстоящата година и да обмислите на възможно най-ранен етап от подготовката, кой е вашият ден.

Обръщаме внимание предимно на съботите, защото по всички правила това е най-подходящият ден за сватба.

Има 5 основни плюса:

  • Събота е почивен ден за повечето хора и няма нужда да си вземат отпуск.
  • Никой не бърза да си тръгва и да си ляга рано, защото следващият ден неделя също е неработен.
  • Има достатъчно време за пътуване. Гостите които идват от далече могат да пътуват в събота сутринта и да пристигнат навреме за сватбата. А след нея да се наспят и в неделя по обяд или следобед да тръгнат обратно. Разстоянието между най-далечните точки на България е не повече от 7 часа. Т.е. ако гостите ви пътуват например от София за морската ви сватба във Варна или Бургас ще пристигнат без проблем за 4/5 часа. Ще имат време да се настанят, да се приготвят и до обяд вече биха могли да са готови да се включат в сватбената програма.
  • Трафикът е незначителен. В почивните дни винаги е по-спокойно и лесно, ако трябва да се придвижвате с коли за вземането на кумовете, булката, от там до ритуалния дом, църквата и ресторанта. Обикновено се образува един дълъг кордон от коли и координирането им става по-бавно. Трябва да се изчаквате и насочвате взаимно. Колкото и маршрутът и програмата да са ясни и написани в поканата, винаги се появява нещо извънредно, което може да ви отклони и забави. Това извънредно нещо не е непременно лошо, не се стряскайте, 🙂 напротив, обикновено е някаква шега или изненада, която са ви подготвили.
  • Има места за паркиране. Ще се наложи вие и гостите ви да спрете с колите пред църквата, ритуалния дом или на друго място. В събота паркирането е далеч по-лесно, отколкото в делничните дни.

Единственият недостатък на съботата е голяма конкуренция и желанието на много булки като вас да се оженят тогава.

Има и не малко младоженци, които избират неделя за сватбата си. Плюсът е, че повечето недели са свободни и изборът ви ще бъде по-голям. Лесно ще намерите ресторант, час за церемонията, а и всички останали подизпълнители също са по-свободни в неделите.  Но има и един основен минус – следващият ден понеделник е работен и много от гостите, ще се съобразят, че трябва да стават рано и да са в кондиция. Може би няма да се отпуснат и да си пийнат, за да нямат махмурлук на следващия ден на работа. И в крайна сметка има голяма вероятност да си тръгнат по-раничко, за да се наспят. А това означава и купонът да свърши по-рано. Предполагам, не искате това. 🙂

Алтернатива на почивните дни е да направите сватбата си в делничен ден. Основният позитив е, че конкуренцията във всяко едно отношение е значително по-малка. Много по-лесно ще намерите ресторант, водещ, фотограф, оператор, час в ритуалния дом и църквата. Неприятното е, че гостите ви трябва да си вземат отпуск, за да присъстват. На следващия ден ще са на работа и вероятно ще си тръгнат рано. Също така в делничните дни трафикът и местата за паркиране в по-големите градове са голяма мъка. Хората се изнервят, защото попадат в задръстване и закъсняват за церемонията и всички интересни събития. Напрягат се, че трябва да търсят места за паркиране, а когато става въпрос за 20-30 коли на едно място, това си е направо предизвикателство. Делничните дни са подходящи за сватби в много тесен кръг, с по-компактна програма. Или само за подпис в ритуалната зала без тържество.

Два Дни Сватба!

Как така? А защо не? Споделям ви един уникален алтернативен вариант за разпределяне на сватбените ритуали в два дни, който от споделения опит на булките, има само плюсове. Защо изобщо е добре да се замислите над този вариант?

Като начало ще имате 2 дни сватба вместо 1. Ще подготвяте сватбата си месеци наред, а денят минава за един миг. На следващата сутрин ще се събудите и ще осъзнаете, че вече не сте булка и младоженец и повече (дано!) няма да бъдете. Този ден е бил прекрасен, но за съжаление вече е свършил и то толкова бързо! Затова удължете удоволствието двойно и направете сватбата си в два последователни дни, например петък и събота. И за вас и за гостите ви, това ще е едно още по-пълноценно изживяване. Ще имате малко повече време да осъзнаете и да осмислите, какво ви се случва и да му се насладите.

Вторият голям плюс е свързан с организацията. Един сватбен ден включва много ритуали – подготовка на булката и младоженеца, вземане на младоженеца, вземане на кума, вземане на булката, сватбен ритуал, църковен брак, сватбена фотосесия, снимки с всички гости, welcome drink, ресторант и т.н. Между всички тези събития трябва да се придживите, паркирате, съберете, да разпределите хората и задачите. Ако пресметнете с колко часа разполагате….не са много и ето как се получава напрежението и бързането. Добър вариант е да комбинирате повече ритуали и церемонии на едно място, ако е възможно. Например  – вземане на булката от хотела, към сватбения ресторант, изнесен ритуал в градината на ресторанта, на плажа до ресторанта или друго подходящо красиво място, празненство в ресторанта. Така спестявате за вас и за гостите ви обикалянето на редица от поне 30-40 коли от точка до точка, паркирането им и организацията на всички тези хора. Ако обаче държите например ритуалът да е в определена ритуална зала, да се вземе булката от дома й и т.н., тогава тази компактна организация не е възможна.

Затова разделете ритуалите в 2 дни. Направете например ритуала по подписването и църковния брак в петък, а останалата част от сватбата –  вземане на булка, кум и ресторанта в събота. Какви са плюсовете? Натоварването в ритуалните домове и църквите е много по-малко в делничен ден. Ще ви отделят повече време внимание. Ще успеете да си направите снимки пред ритуалната зала и църквата на спокойствие, защото сватбите не вървят на конвейр.

Ще се зачудите, като минат двата ритуала до обяд, какво ще правите после цял ден, трябва ли да има някаква програма, да не би да скучаят гостите? Всъщност времето минава много бързо и за тях и за вас най-вече. Докато минат поздравленията, цветята и снимките  минава и обяд. Много роднини и близки ще искат да ви видят и да поговорят с вас. Приятелите ви също ще се радват, че са се събрали и ще имат какво да си кажат. Така неусетно ще мине половината ден. След това гостите ви имат свободна програма, която те ще оползотворят в хапване и почивка и ще съберат сили за следващия ден. Вие също ще имате нужда от време да седнете, да се отпуснете и да хапнете. След това за вас програмата продължава. След ритуалите можете да направите сватбената фотосесия. Тази част на сватбата е колкото привлекателна за много булки, толкова и изтощителна. След нея вече наистина ще имате нужда от почивка, за да се заредите за следващия ден. Обикновено денят се пълни със срещи с приятели и роднини от чужбина и денят отлита без да усетите. Хубавата новина е, че когато се събудите на следващия ден, ще сте щастливи, защото не просто всичко не е свършило, а тепърва започва! Така сте отбелязали поне 1/3 от важните моменти и не сте на ръба на изтощението, а имате цялата енергия и ентусиазъм, които ще са ви нужни за втория важен ден.Обмислете добре програмата си и идеята за 2 сватбени дни. Това коренно може да подобри и удължи изживяването!

След всички съображения, които трябва да вземете предвид, когато избирате дата за сватбата си, не забравяйте най-важното – датата на сватбата зависи само от вас! Изберете я единствено според вашите желания. Съветвам ви, да не я съобразявате със свободното време и възможности за пътуване на никой друг, независимо, колко ви е близък. Накрая може да се появи нещо и този човек пак да не успее да дойде, а вие да сте подреждали цялата програма, според неговия свободен ден.

 

Освен това датата на сватбата има най-голямо значение и символика за вас двамата. Хубаво е да я свързвате с нещо общо, някакво ваше преживяване, което се е случило на тази дата или близо до нея. Може цифрите да ви напомнят за нещо любимо и важно. Числото 8 е символ на безкрайност и много младоженци го избират затова. Добре е да не дублирате датата с друга важна дата в живота ви, например рожден ден, имен ден и т.н., защото фокусът на празника се измества. Идеята е това да е САМО вашият ден!

Leave a reply