Как се прави българска традиционна сватба?

Как се прави българска традиционна сватба?

Избрахте ли вече стила на вашата сватба?
Може би следите най-актуалните сватбени тенденции за 2016-та година – Рустик или така наречената „Селска“ сватба; сватба в стил „Винтидж“ – с романтични дантели и полъх от миналото или пък лъскава и шикозна модерна сватба?
А какво ще кажете за традиционна българска сватба в духа на народните ни обичаи? И как се прави сватба „като от едно време“?

сватба-според-български-традиции

Ще ви разкажем за Рени и Ангел, които са избрали точно такава и ни вдъхновиха да пишем за тяхната история.
Казват, че се запознават преди около година, а сега вече за женени!
Ентусиазмът, с който организират своята българска традиционна сватба и откликът на всички хора, участвали в нея или споделили събитието в социалните мрежи, вдъхновява двойката Рени и Ангел да направят и своята сватбена агенция „Нишан“. При подготовката на тяхната Българска сватба им помага дори специалист от Института за етнология и фолклористика при БАН – доц. Веселка Тончева. Всеки детайл е изпипан професионално и съобразен с българската фолклорна традиция. Двамата са насреща, ако и вие искате вашият специален ден да бъде и нестандартен, и в същото време традиционен по български. А за булчинския букет – черешката на сватбения ден, която булката носи в ръцете си – ще ви предложим нашето бижу, което изработихме в същия традиционен български стил. Нарекли сме го „Българска роза“ – разгледайте го тук!

булчински-букет-традиционна-сватба

сватба-в-българска-традиция-букет

 

А сега нека ви разкажем и за самата сватба!
Настанете се удобно и чуйте тази приказка…
Имало едно време, в лето 2016, през месец юни, ден 4-ти, през девет планини – в десета – едно село на име Боженци. Там щели да се състоят чудните събития на тази история.

Седял момък, на име Ангел, на двора под едно плодно дърво, както повелявал старият български обичай.  Двама момци го бръснели, а две девойки държали бяла кърпа под брадата му. Внимавали да не изпуснат и един косъм!

традиционна-българска-сватба

българска-сватба-обичаи

Недалеч от това място седяла кротко и Рени и се готвела да стане негова невеста. Дружки около нея пеели обредни песни, докато сплитали косите й на 2 плитки.

традиции-българска-сватба

традиции-българска-сватба

Най-после тръгнал момъкът с цялата си дружина – верни приятели и роднини – към къщата на момата. Най-отпред се развявало сватбеното знаме, по стара българска традиция от плодна клонка направено, с бяла и червена кърпа окичено и още ябълка, цветя, чимшир и пуканки на върха му.

традиции-и-обичаи-българска-сватба

 

Не щеш ли на път към момата, срещнали нейната дружинка – не я дават лесно и не ги пускат, затворили дори и дворната порта. Преборили се с тях, пуснали ги и аха да вземат момата – скрила се тя в стаята си. А чеизът на двора красив и богат, гощавката за сватбарите – обилна.

Как да не вземеш тая мома? Но едно време нещата не ставали така лесно и момъкът се принудил да плати откуп, за да му дадат момата за невеста.
Даже и сватбения петел трябвало да се откупи!
Най-после му я обещали и момъкът кротко зачакал навън да му доведат пременената невеста.

 

традиции-на-сватба

вземане-на-булка

традиции-на-сватба

български-традиции-сватба българска-трапеза-сватба български-сватбени-обичаи

А каква премяна имала тя – за чудо и приказ! Бяла риза с най-хубавите шевици, зелен сукман, отрупан с пендари около шията и червена престилка – като събереш цветовете – досущ българско знаме!
Забулили я с червено було – плътно,  да не й е уроки!
Най-после извели момата и тя се простила с родата си под песните на своите дружки.

сватбено-було-българска-сватба сватбено-було-традиционна-сватба було-българска-сватба

сватбен-воал-българска-традиционна-сватба

Цялото сватбено шествие тръгнало на път към черквата, където ги чакал свещеникът, за да ги венчае. По пътя зорко дебнели, да ги не срещне друга сватба – не било на хубаво според старите български предания.
И свещеникът дал своята благословия и венчал младите.

сватбена-венчавка

Тръгнало отново сватбеното шествие към последната спирка – къщата на младоженеца. Хора се виели, песни извивали. Чака ли ги някой там и как ще ги посрещне?
Посрещнала ги щедра свекърва – с 2 пити под мишница и с мед, както повелява. Дарила ги на булката и тръгнали сите българи заедно по застлано бяло платно – свекървата най-отпред, а след нея момата и момъкът. Веднага след тях платното се събирало…
Най-после в късен следобед стигнали и до сватбената трапеза – богата и отрупана! Начело на нея седял кумът, а около него песни се пеели, хора и ръченици се играели…
И така три дни и три нощи – яли, пили и се веселили!…

сватбени-ритуали-традиционна-сватба

българско-хоро-за-сватба

сватбено-хоро

 

А Рени и Ангел заживели щастливо и живели така 100 години!
Ако и ти, който четеш тази чудна българска народна приказка – искаш и за теб да се разказва така – потърси ги, за да ти покажат как се прави българска традиционна сватба и да си вземеш от тях късмет за новото семейство!

 

български-традиции-сватба

 

 

Снимки: Evgeni IvanovIliyan Michev – Studio Mate photography , Архив Букети Марини
Източник: www.nishan.bg , www.novini.bg

 

Leave a reply