За шиенето на Булчинска Рокля

За шиенето на Булчинска Рокля….

 

Разбира се, че искаш да е уникална, всичко по нея да е изпипано, да следва всяка твоя извивка.
Чудесно! Постижими цели! Можеш да ги постигнеш по два начина – единият е, като си купиш готов модел от булчинския салон, а другият, индивидуално ушита по твоя идея рокля или по снимка, видяна в нета . Ще ти дам плюсовете и минусите във всеки от двата варианта и ще ти разкажа някои тънкости.

Какво означава да купиш готова булчинска рокля от сватбен магазин? Това не значи, че ще вземеш директно роклята от закачалката или манекена, както става, когато си купуваме ежедневни дрехи. В булчинските магазини всички рокли са мостри. Не разполагат с размери от всеки един модел. Когато харесаш твоята и я облечеш за проба, тя може да ти е голяма или малка, къса или в повечето случаи твърде дълга. Консултантът в магазина ще я напасне според твоето тяло – ако ти е голяма, ще я свие с щипки, ако е малка и не може да се закопчее, няма нужда. Идеята е просто да добиеш представа, как ще изглеждаш. Обикновено роклите се шият много дълги, за да могат да се скъсят, колкото е нужно. Защото обратното…. няма как да стане. Така че, ако си висока булка и роклята ти е прекалено дълга, не се изненадвай, всичко това подлежи на корекции. Представи си, какво им е на по-ниските момичета. Коригирането на дължината е най-лесното нещо и се случва в почти 100 % от случаите. Прави се и при купуването на костюм за младоженеца.

Важно е да знаете, че почти не съществува вариант, да харесате булчинска рокля и точно тя да ви залепне идеално по тялото. Би било страхотен късмет, пожелавам ви го!
Във всички останали случаи роклята, която харесате в магазина ще бъде ушита наново! С вашите мерки и корекции, които поискате. Така че да си купите готов модел сватбена рокля също означава, че тя ще бъде ушита специално за вас!
Тук голямата разлика с втория вариант, при който вие давате идея за модел е, че отпада риска от грешки. Когато изберете рокля, която сватбеното ателие вече е правило, тогава шивачите имат опит, изпълнявали са модела на булки са различни фигури и желания. Знаят, какво може да се промени и какво не, знаят къде нещата може да се объркат и могат да ви дадат адекватен съвет от опита и практиката си.
Нека да си признаем, че понякога ние като булки имаме доста завъртяни желания, отпускаме си фантазията и си представяме неща видени по филмите, по сайтове на световни дизайнери и на сватбите на известни личности. Не казвам, че това са неща, които не можете да имате. Вярвам, че всеки може да има и да постигне това, в което вярва и към което се стреми. Идеята ми е да не се впускате да копирате, а да изберете булчинска рокля, която ще отива точно на вас, на вашето тяло и излъчване. Когато търсите своята идеална сватбена рокля наблегнете повече на това, отколкото на марката, цената и чуждото мнение.
Да се върнем на шиенето на роклята…. Ако имате по екстравагантни идеи, които искате да добавите към вече готовия модел, който сте харесали, разпитайте добре в магазина, кое е осъществимо и не настоявайте да се случи на всяка цена. Бъдете внимателни също и ако шивачите се съгласяват на всичко! Това, че искат да ви угодят и да купите от тях, не означава, че наистина могат да осъществят всичко. Тук вече разчитайте на интуицията си да ви подскаже, доколко са искрени хората срещу вас. Понякога точно това да ви откажат някаква корекция, може да е знак за професионализъм. Добрите консултанти знаят, кое стои добре, кое подчертава или прикрива.

Обърнете внимание и на материите и платовете за булчинската рокля. Рисковано е да харесате модела, ушит от един плат, а да искате да ви го изработят от друг. Не всеки плат е подходящ за всеки модел булчинска рокля. Материите имат различна тежест, отблясъци, падат по различен начин, движат се и се нагъват различно, имат различна ефирност, прозрачност, въздушност…. Всичко това може съществено да промени вида на роклята, която сте харесали първоначално. Същото важи и за цвета или по-точно нюанса на бялото, освен ако не сте се спрели на цветна булчинска рокля.
Имайте предвид, че бялото не е просто един цвят, а има десетки оттенъци, а това може много да промени нещата.
Не се бяхте замисляли за всички тези детайли, нали. Не се шокирайте, това не са все неща, които могат да се объркат, а много възможности, с които разполагате! Сега, когато вече ги знаете, можете да ги ползвате в своя полза!

Когато решите заедно каква да бъде финалната визия на роклята, предстои да ви вземат точни мерки. Този момент е изключително важен! От тук нататък не планирайте промени във фигурата си, диети, отслабване, напълняване, импланти…. и др. Защото когато роклята е вече готова ушита, свободата за правене на промени е доста по малка, както и времето!

Leave a reply