Какво да напишем в СВАТБЕНАТА ПОКАНА?

Какво да напишем в СВАТБЕНАТА ПОКАНА?

Щом вече мислите за сватбената покана, значи сте свършили по-важните неща и можете да сте доволни от себе си! 🙂 Избрали сте дата за сватбата, място – град, ресторант, хотел, църква, ритуална зала, определили сте броя гости, както и цялата сватбена програма. Това са едни от най-съществените моменти, свързани с организацията на сватбата. Надявам се, че до тук сте се справили без нерви и стрес и че и двамата сте изпитали удоволствие от вземането на решения заедно и заниманията около подготовката на вашия ден. Ако е така, това само по себе си е много по-важно постижение от крайния резултат. Няма да ви кажа нищо ново, но държа все пак да го напомня – важен е пътят, по който минавате и как ще го извървите, а не целта! Ще сте много по-щастливи на самия сватбен ден, ако сте стигнали до него с разбирателство, отстъпване и зачитане на другия, отколкото ако просто единият е успял да се наложи на другия с всички средства.

А сега седнете с по чашка вино в ръка на някое ваше любимо място, за да получите вдъхновение за сватбените си покани. Нахвърляйте си отново основните идеи, които сте заложили в сватбата, каква ще бъде темата, стилът и цветовете. Тези неща ще настроят въображението ви за креативни идеи, как да изглежда и какво да съдържа сватбената покана. Разбира се, винаги можете да ползвате услугите на дизайнер, който да ви измисли визията. Тогава просто получавате няколко предложения, спирате се на едно, плащате и готово, въпросът е решен. Преминавате към следващата глава на Книга за Сватбата.  За тези от вас обаче, които искат да вложат творчество и фантазия в подготовката на събитието, имам няколко оригинални, работещи и проверени идеи за сватбена покана.

Визия

Сигурно сте виждали и получавали от приятели безкрайно различни и нестандартни сватбени покани, като папирус с клечки канела, писмо в бутилка, билет за кино, карикатура и ….. допълвайте вие. Отличителните детайли на тези покани са формата им, цветовете и как е съставен текстът. Какво обаче липсва тук? Самите младоженци! Все пак идеята на сватбената покана е, да остане за спомен на гостите и когато след време я погледнат, да се сещат за булката и младоженеца. Затова най-ефектният начин да се случи това е, да направите поканата си със снимка. Лицата ви са най-красивото нещо, което може послужи за спомен на всичките ви близки, роднини, приятели и колеги. Помислете само, колко бихте се зарадвали вие самите, ако вземете сватбената покана на ваше приятелско семейство и от нея ви се усмихнат те двамата. Веднага ще ви изплуват всички хубави спомени от сватбата им, всички весели моменти, сълзи, вълнение. Само лицето на човек може да изрази и провокира такива емоции. Затова и моята най-гореща препоръка е да направите поканите си с ваша снимка. Бъдете сигурни, че всеки би си я сложил на специално място в дома си!

Препоръчвам ви този стил на поканата, защото той е свързан и с още едно удоволствие и време прекарано заедно с любимия човек – предсватбената фотосесия. Няма как да вземете просто някаква ваша обща снимка и да я сложите на поканата си. На първо място едва ли качеството и резолюцията й ще са достатъчно добри за печат. После и вие самите в момента на снимката може да не сте облечени подходящо откъм цветове и стил, които да отговарят на темата на сватбата. Дори и да обработите снимката на Photoshop пак ще си личи, че не е предназначена за това събитие. А предсватбената фотосесия ще ви даде възможност да обърнете внимание на всички тези детайли, да получите един наистина перфектен кадър и не на последно място – удоволствието от това да правите нещо заедно. Съмнявам се, че на много хора им се случва да си правят фотосесия, да позират и да показват любовта си толкова концентрирано и наситено. Ще ви се случи веднъж или два пъти в живота и то някой повод като сватбата или раждането на детенцето ще ви накарат да се организирате, подготвите и да отделите това време за себе си и любовта си. Ако и при вас е така, тогава не си спестявайте тези сладки моменти. Това не са глезотии, а един от редките случаи, когато си позволяваме да сме в центъра на събитията, да бъдем обгрижени и специални.

Подгответе се за перфектната снимка! Отидете на фризьор, и двамата! Булката, разбира се, и на гримьор, маникюр и педикюр. Погрижете се за ръцете си, за да направите красиви снимки на пръстена. Подберете си елегантни дрехи, които подхождат на темата на сватбата и са добре съчетани помежду ви. Вижте някои свежи идеи за Стилна Предсватбена Фотосесия.

Обмислете посланието на снимката, която искате да сложите на поканата и от там ще ви се изчисти цялостната визия на предсватбената фотосесия. Цветовете на покана ще са свързани с темата на сватба, съответно и с вашата визия, дрехи, прически и място на снимките.

Дизайн

Дизайнът не зависи от дизайнерите, а от вас! Те могат да ви дадат идеи, но вие ще ги насочите. Затова първо обсъдете заедно, как искате да изглежда сватбената покана и стигнете до едно общо мнение. Често се случва в момент, когато трябва да се взема решение, булката и младоженецът да имат противоположни мнения, идеи и изисквания. Това още повече обърква подизпълнителите ви, защото те се опитват да направят някакъв микс от вкусовете и на двамата. Уеднаквете желанията си и тогава се обърнете към графичен дизайнер или към сватбения агент, който да ви предложи варианти.

Сватбената покана трябва да е допълнение към темата на сватбата. Ако сте решили да направите морска сватба на плажа и цветовете са бяло и синьо, това ще бъдат и цветовете на поканата. Разбира се винаги можете да играете с нюансите – вместо бяло да сложите перлено, екрю или оризово бяло и т.н. Ако искате рустик сватба, спрете се на по-меки тонове, маслено зелено, бежово, шоколадово кафяво. Винаги можете да добавите и допълнителен аксесоар към поканата, например перли, зебло, канап, сатенена пандела, цвете от сатен, перо.

Корица

Започнете оформянето на поканата от корицата. След като изчистите всички идеи за нея, лесно ще ги приложите и в останалата част. На корицата трябва да присъстват два важни елемента

  • Имената на младоженците – Достатъчно е да напишете само първите си имена. Може да са целите или галени, както ви наричат всичките ви близки и приятели. Нали за тях са поканите! 🙂
  • Датата на сватбата

Като алтернатива вместо имената, можете да сложите инициалите си. Това също е много стилно и изискано решение. Ако инициалите ви образуват интересно съчетание, като например Д & А – ДА, това ще е още по-ефектно. Възползвайте се! Обикновено първо е буквата на булката и след това на младоженеца, но не се ограничавайте от стереотипи, ако с размяната им ще се получи по-добър ефект.

За да ви улесним в търсенето и решението, открихме за вас един уникално полезен сайт, където безплатно и много лесно в 3 стъпки можете сами да създадете вашето семейно лого.

http://www.designmantic.com/monogram-design/create

Ако имате нужда от помощ, ще я намерите тук:

http://www.designmantic.com/monogram-design/create

Идеите и разнообразието са невероятно много и сме сигурни, че ще намерите нещо по ваш вкус. След като си харесате дизайн на буквите, ще видите няколко предложения за дизайн на сватбената покана. Има различни формати – хоризонтална, вертикална, ще видите, как ще изглежда в лице и в гръб. Предложенията са много свежи, очевидно са правени от млади и много творчески хора. Свалете безплатно поканата и…. Честито! Вие си имате дизайн на сватбените ви инициали и покана! 🙂

Печат

За добрия печат на поканите значение има освен самата печатница и предварителната й подготовка. Ако сватбената ви покана е със снимка, най-важното нещо е добрата резолюция на снимката. Ако тя не е висока, печатницата не може да я подобри и качеството ще бъде такова, каквото сте дали за печат. Относно цветовете имайте предвид, че на различните дивайси – телефони, лаптопи, таблети и при различна светлина цветовете могат много да варират. Професионалните дизайнери работят на калибрирани монитори, които дават най-реалните цветове. Вашият монитор едва ли е калибриран, освен ако не сте пожелали това изрично да се направи, така че е възможно ако има грешка, тя да е във вашия телевизор. Най-добрият вариант е, да отидете в печатницата и на място да видите как изглеждат цветовете, които после ще бъдат отпечатани и на поканата.

Мога да споделя положителен опит с печат на сватбени покани в Print.bg, които бяха изключително коректни, спазиха срока и отпечатаха страхотни цветове на качествена хартия. Цените им са много разумни, а обслужването и отношението професионални.

Брой

Как да изчислите колко покани ви трябват? Ако гостите ви са 100, не са ви нужни 100 покани. Дава се по 1 покана на семейство или двойка. Обикновено в България първо каним гостите си устно, а сватбените покани се раздават по-късно. До тогава вече повечето гости са потвърдили, дали ще дойдат и така вече ще знаете реалния брой на поканите, които трябва да поръчате. Друг вариант е да подготвите поканите по-рано и в тях да напишете краен срок за отговор и потвърждение от гостите, дали ще присъстват или не. Крайният срок трябва да е не по-късно от един месец преди сватбата, по-добре 2-3. Трудният момент тук е, че за да са готови поканите толкова рано, трябва вече да сте избрали дата на сватбата, ресторант, ритуална зала, църква и да сте съставили програмата по часове. Ако всички тези неща ви отнемат много време, а те си отнемат, по-добре не чакайте, да ги свършите, за да раздадете поканите и с тях да поканите гостите си. Съобщете им, че сте сгодени и планирате сватба възможно най-рано! Предупредете ги да си запазят датата за вас, а след това се занимавайте с останалата част от организацията. Това е много важно, защото от броя гости зависят много неща. Когато имате приблизителната бройка на тези, които са ви потвърдили, можете да се насочите, колко голям ресторант ви трябва, колко голяма църква и ритуална зала. Затова не се бавете, съобщете им датата веднага щом я изберете и винаги го направете лично! Имайте предвид, че лятото е освен сезон за сватби и сезонът на отпуските и близките и приятелите ви си правят планове за море и почивка. Въпреки, че сватбата е веднъж в живота, а пътувания всеки ще има много занапред, това все пак не е достатъчен аргумент за някои, за да си променят плановете. Затова, ако държите на присъствието им, трябва да ги изпреварите, преди да са резервирали почивката си. Възможно е също приятелите ви да бъдат поканени и на други сватби. Има лета, в които може да се женят 3, 4 от най-близките ви приятели и колеги. Ако две сватби съвпаднат на една и съща дата и тези хора са еднакво важни, важи правилото на първия! Който е съобщил по-рано за датата на сватбата си, редно е да се приеме неговата покана. А и един път приел, човек не може да се отметне и да отиде на друга сватба, дори и вторият човек да му е по-близък. Затова бъдете първи! 🙂

Имайте предвид, че около 10 % от поканените няма да успеят да дойдат. Това са най-вече приятелите ви с деца и бебенца. Там нещата са непредсказуеми, затова проявете разбиране. На тях със сигурност много им се иска да бъдат с вас на сватбата ви. Това е страхотно разнообразие и разтоварване за тях, но ако не успеят, значи има основателна причина. Въпреки това задължително раздайте покани и на тези, които няма да могат да дойдат. Щом вече сте ги поканили устно, трябва да получат и покана. За тях ще остане все пак спомен и един мил жест от вас.

Непременно поръчайте няколко покани повече, отколкото е броят на гостите ви. Всичко се случва, може някоя да се изцапа, намокри и е добре да имате резервни.

С напредването на организацията разходите ви ще се изстрелят във въздуха. Всеки ден ще се учудвате, как от нищото се появяват нови и нови неща, десетки малки детайли и сумите растат невероятно бързо. Добрата новина тук е, че можете да спестите от покани! Да, хубаво е да ги има, красиви са, остават за спомен на близките ви, но има алтернатива, която е безплатна! Направете си ваш сватбен сайт на готова платформа. Лесно е и отнема много малко време. Там попълнете цялата важна информация, като места, часове, ритуали и т.н. и по този начин ще информирате гостите си, как ще протече сватбата. Можете да изберете дизайн и цветове, които да отговарят на вашата сватбена тема. Има много добре разработени платформи, с които сватбения ви сайт може да изглежда стилно и да е функционален. Поканете на сайта всички, които искате да бъдат на сватбата и ето, вече не само сте спестили един разход, но сте си спестили и доста време по оформянето на поканите, печата и раздаването им. А след сватбата, там можете да качите снимките от професионалната сватбена фотосесия, клипчета и да благодарите на гостите си.

Ето и няколко предложения с наистина безброй много варианти за сватбен сайт. Има толкова красиви визии и стилове, че ще ви е трудно да изберете само един! Разбира се, всички са безплатни!

www.theknot.com/gs/wedding-websites

www.mywedding.com/free-wedding-websites

onepagelove.com/gallery/wedding

w3layouts.com/wedding/ – тук можете да видите и как ще изглежда сватбения ви сайт в мобилна версия на телефон.

www.minted.com/wedding-websites

Текст

Много често съдържанието на сватбената покана се превръща в зона за импровизации. Или самите младоженци получават вдъхновение или се обръщат към сватбения агент или търсят готов текст от интернет. В повечето случаи за съжаление не се получава толкова оригинален текст за сватбената покана, колкото малко наивно подредени рими. Ако вие самите не сте много креативни в писането на текстове, това не е проблем, много хора не са. Помислете за ваш приятел, на който това му се отдава. Ако искате поканата да е по-свежа и закачлива, потърсете някой с чувство за хумор, който ви познава добре и ще напише нещо оригинално за вас и за сватбата. Ако не се сетите за такъв, не търсете готов текст от интернет. Повечето са доста сухи и ретро звучащи и вместо ефект, ще се получи дефект. Сватбените агенти обикновено също подбират предложенията си от там, така че може да напишете в поканата си нещо, което някои от гостите ви вече да са прочели. Няма да бъде нито оригинално, нито пък лично, каквато е целта. Ако нямате подходящ оригинален текст за сватбената покана, не се стресирайте. Няма нужда от геройства. Напишете в поканата си само важната информация за събитието – програмата, часовете, местата, какви сватбени подаръци искате, телефон за връзка, ако гостите имат въпроси, а те ще имат. Не вашите номера, защото в деня на сватбата със сигурност няма да имате време за никакви обяснения и въпроси. Това е напълно достатъчно, за да имате една елегантна и стилна покана, която успешно изпълнява основната си функция – да информира гостите! В този случай малкото е много! По-добре така, отколкото да запълните мястото с дълги и скучни текстове, които гостите може и да не прочетат до края, ако не ги грабнат в началото.

 Освен съдържанието, кое е второто най-важно нещо за текста на сватбената покана? Да е ЧЕТЛИВ! Не се изкушавайте да избирате шрифтове с много заврънтулки и ефекти. Вие знаете съдържанието на поканата и затова лесно ще го разчетете и с много усложнен шрифт. Но гостите ще го прочетат за първи път и трябва да им е лесно и приятно.Особено ако сте написали някакъв интересен текст, той трябва да може да се чете гладко, за да се постигне желания ефект, да се разберат тънките и веселите моменти.

В текста на поканата загатнете един много важен и деликатен момент – Подаръците! Бъдете сигурни, че гостите ви искат да знаят, какво предпочитате да получите – подаръци или пари. За тях ще е много по-лесно и голямо облекчение, да ви дадат това, от което имате нужда и ще ви хареса, отколкото да се чудят и притесняват, какво да изберат и дали ще е подходящо. В повечето случаи младоженците избират да им се дадат пари, което е и най-чистия и сигурен вариант да се избегнат грешки. Материалните подаръци винаги носят риск да не се харесат, да не са подходящи или нужни. Затова напишете желанието си деликатно, но ясно!

Един БОНУС СЪВЕТ от мен, който също ще ви е от полза при подготовката на текста за сватбената покана, е свързан с цветята. Ако имате 100 души гости, ще получите над 50 букета цветя. Бъдете сигурни, че няма да имате време да им се нарадвате или дори да ги разгледате, преди те да са повехнали. Летните жеги много бързо задушават цветята и от красивите букети и хвърлените пари не остава нищо. За да пренесете всички цветя от мястото, където сте ги получили до дома си, най-вероятно ще се наложи да ги сложите в торби, което ще ги смачка допълнително. След това вкъщи трябва да предвидите 10-тина кофи, за да ги сложите във вода и място, където да ги разположите. Много често това място е банята, защото там не е толкова горещо, а и не се пречкат в другите стаи. И накрая, когато се приберете на следващия  ден, те едва ли ще са толкова красиви и свежи, както когато са ви ги подарили. Наистина ли това е най-доброто, което заслужават сватбените ви букети?! И ще бъде ли за вас удоволствие да ги гледате изсъхнали, след което да ги съберете и да ги изхвърлите?

Ще ви предложа няколко алтернативи, с които не просто ще си спестите целия този тъжен процес, но и ще спечелите много красиви и стойностни спомени от всеки един от гостите си. Напоследък много младоженци се отказват от получаването на цветя, като ги заменят с нещо друго. Това можете да опишете в текста на поканата си, за да знаят гостите ви, какво да донесат вместо букет, което ще ви зарадва.

Идея 1

Един много популярен вариант е да се подаряват детски играчки. Идеята е после младоженците да ги дарят на дом за деца и да зарадват малките душици. Това е много благородна и сърдечна кауза! Самите вие като двойка и бъдещи родители ще изпитате невероятно удовлетворение от жеста си и ще видите много усмихнати малки личица, които сте направили щастливи. Тук има само една особеност. Даряването на каквото и да било е свързано с бюрокрация и разрешения от разни инстанции. Играчките трябва да отговарят на определени изисквания, да са безопасни и т.н. Преди да поискате това в поканите си, проучете, какви са възможностите и изискванията на конкретния дом за деца, който сте избрали предварително. За да не се окажете с куп страхотни играчки, които никъде не искат да приемат, заради изисквания и бумащини.

Идея 2

Друг много добър вариант е да предложите на гостите си вместо цветя да ви донесат любимите си вино или бонбони на сватбата. Всеки ще се постарае да подбере нещо интересно и вкусно и след сватбата ще си имате страхотен винен и шоколадов бар. Наздраве!

Идея 3

Любимата ми идея обаче е, да се подаряват книги вместо цветя! Тук наистина се подгответе за страхотни изненади. Ще получите книги на всякакви теми – за семейството, за гледане на бебе, за възпитание на деца, детски приказки, за бременността, романи, класика, книги за самоусъвършенстване, на професионални теми ( в зависимост от професиите ви), книги албуми, в които вие да пишете и т.н. Ще бъдете изненадани, колко интересна и полезна библиотека ще си съберете. За разлика от цветята, книгите се пренасят и съхраняват лесно и ще ви останат страхотни спомени от всеки ваш гост. А в тях ще прочетете много сърдечни и искрени пожелания за новото ви семейство, с които близките ви са ги надписали.

Идея 4

Друга много достойна алтернатива на цветята е събирането на пари за благотворителност. Помислете за конкретна кауза, която искате да подкрепите, проверете, какви са условията за дарение и кой и как ще похарчи вашите пари. Уверете се, доколкото е възможно, че ще отидат по предназначение. След това напишете в сватбената покана, че след ритуала, например, ще има кутия, в която всички ще могат да пуснат пари, който колкото прецени или на стойност един букет цветя.

Който и от вариантите да изберете, задължително уточнете в поканата какво предпочитате и кога искате да го получите, за да са подготвени гостите и да носят подаръка си в точния момент.

Програма

Това е най-важният елемент на сватбената покана! Тук отделете най-много време и внимание. Целта на поканата е, да информира гостите, кога, къде и как ще протече сватбата -в колко часа къде трябва да бъдат и какво ще се случи там. Обмислете добре програмата, като се опитате да съчетаете вашите идеи и желания за сватбения ви ден с удобството на гостите. Подредете ритуалите така, че да изискват възможно най-малко пътувания от място до място. Организирайте събитията компактно, така че по възможност да се случват на едно, най-много две места. Можете да направите изнесения ритуал, сватбената фотосесия и вечерята на едно и също място, близо до ресторанта, който сте резервирали. Ако той разполага с градина, плаж или красива гледка, те могат да бъдат подходящия фон и обстановка за тези точки от програмата. Избягвайте да обикаляте целия град, особено ако е София, Пловдив, Варна, Бургас, заради църковен ритуал в единия край на града, после подписване в другия край, след това фотосесия на трето място и накрая изтощени да пътувате към ресторанта. След всички тези усилия и старание да сте на най-подходящите места с най-приказната атмосфера и изглед, резултатът е, че вие и гостите ви ще сте изморени още преди да е започнала сватбата. Спестете и време и стрес и заложете на компактни решения. Щом сте готови с тях в сватбената покана напишете:

  • Дата и Място
  • Час и Място на Ритуала по Подписването
  • Час и Място за приемане на Поздравления и Подаръци
  • Час и Място за Снимки  с Младоженците
  • Час и Място на Църковния Ритуал
  • Час и Място на Коктейла
  • Час за Влизане в Ресторанта

Раздаване на Сватбените Покани

Раздайте поканите ЛИЧНО!  Не ги предавайте от човек на човек. За да се срещнете с всички, ще ви е необходимо време, затова не отлагайте поръчването на поканите за последния момент. Предвидете си време освен за подготовката и печата им и за раздаването. Затова бъдете готови поне две месеца, в краен случай месец преди датата на сватбата. Дайте на всеки от гостите си поканата лично, за да видите реакцията му, докато я чете и радостта му, че ще е с вас на празника ви. Уверете се, че всички са разбрали съдържанието, къде се намират местата на ритуалите, как да стигнат до тях и какво трябва да носят (подаръци, цветя, друго). Сигурно все пак ще има приятели, с които няма да можете да се видите лично, защото живеят в чужбина или в друг град. Изпратете им поканите по пощата с и ги информирайте да ги очакват. Ако писмата са препоръчани, което горещо ви препоръчваме, 🙂  получателят трябва да си потърси писмото в срок до 20 дни. Ако не го направи, то се връща обратно до подателя. Така, че дори и да ви се иска да изненадате близките си, по-добре ги предупредете, за да не се изгубят или върнат писмата. След като изпратите всички сватбени покани, прозвънете гостите, и следете, дали са ги получили. Отбелязвайте в списъка с гости, на кого сте дали, покана и на кого предстои. ВАЖНО! Водете си таблици и списъци (електронни, разбира се!) за всичко! Има десетки детайли, която няма да можете да запомните, а и много неща се променят в крачка. Не се опитвайте да помните всичко, това е безумно. Ще се натоварите ненужно. Пазете се за важните неща, те тепърва ви предстоят. 🙂

Ако вече сте дали и последната покана, сте свършили чудесна работа! Отдъхнете си, благодарете си един на друг и се похвалете за усилията, старанията и търпението!

Още уникални идеи и вдъхновения за сватбена покана сме подбрали специално за вас тук.

Leave a reply