Всичко, Което Трябва да Знаете за СВАТБЕНАТА ТОРТА!

Всичко, Което Трябва да Знаете за СВАТБЕНАТА ТОРТА!

КНИГА ЗА СВАТБАТА

Всичко, Което Трябва да Знаете за СВАТБЕНАТА ТОРТА!

Един от най-сладките моменти на сватбата е тортата! Освен заради вкуса й и заради вида, рязането и най-вече яденето й от младоженците. 🙂

Докато стигнете до там обаче има няколко сладки момента, за които трябва да се погрижите. Ще ви кажем ключовите, с които ще ви улесним живота и избора.

Проблемът с избора е, че в днешно време той е твърде голям. Има страшно много сладкарници, които ще ви дадат най-различни оферти и ще ви засипят с решения. За да се ориентирате най-лесно отново ви съветваме да си набележите приоритет. Какво е важно за вас в тортата? И не в тортите по принцип, които сте яли някога, а точно за сватбената ви торта. Да е вкусна ли, да е красива ли, да е голяма ли или нещо друго? Може и всичко наведнъж, разбира се, но въпросът пак опира до пари. Добре е да имате някакъв лайтмотив, към който да насочите сладкарницата и покрай него да обсъдите и останалите си изисквания. Идеята е просто да подредите желанията и мисълта си, за да ви разберат по възможно най-правилния начин. Когато вие самите имате ясна представа, какъв ефект искате да постигнете, ще ви е много по-лесно да го обясните и вероятността да ви разберат правилно ще е по-голяма.

сватбена-торта-бяло-синьо сватбена-торта-прасковено

1.Първото впечатление

Съветваме ви да започнете от външния вид на сватбената торта. Това е най-важното за нея! Защо? Защото на сватбите винаги се сервира толкова много храна, че доста хора изобщо не стигат до тортата и не я опитват. За вас, младоженците, това важи в най-голяма степен. Или пък ако я опитате, този опит ще е пълен с толкова адреналин (пожелаваме ви го! 🙂 ), че няма и да разберете, какъв й е вкусът. За съжаление има и една част от гостите, които изобщо и не дочакват тортата, защото си тръгват рано. Това са най-често възрастните ви роднини или семейства с малки дечица. Затова наблегнете на ефектния външен вид на сватбената торта.

винтидж-сватбена-торта сватбена-торта-бяло-синьо

2.Стилът на сватбата

Тортата е кулминацията на сватбата и като част от нея тя трябва да е в стила, темата и цветовете, които сте избрали. Разбира се винаги можете да внесете някакъв по-различен елемент, нещо отличително, което да присъства само в тортата, но все пак идеята е тя да допълва и развива сватбената тема, а не да е абсолютно различна, все едно идва от друга сватба. Ако сте избрали за сватбата си морска тема и цветове, пресъздайте ги в дизайна на тортата. Наблегнете на бяло, синьо, сребристо, морски декоративни елементи, рапани, мидички, перли, раковини, ръчно изработени вълни, които са много популярни напоследък.

Избягвайте ситните малки елементи. Те правят тортата да изглежда ретро и като за детски рожден ден. Дребните детайли не се отличават добре, повечето хора изобщо няма да ги видят и няма и да се забелязват и на снимките и видеото. Съвременният дизайн на тортите предполага по-едри и ефектни елементи. С тях сватбената торта изглежда по-внушителна и посланието й е по-забележимо.

шоколадова-сватбена-торта сватбена-торта-бяло-синьо

3.Цветове, цветове и пак цветове

Изберете ярки цветове! Това е НАЙ-ВАЖНОТО за сватбената ви торта! Цветовете ще предизвикат невероятен ефект още при самото й внасяне. Ще забележите това по лицата и погледите на гостите си, а после и по вашите на снимките. 🙂 Ако искате да удивите всички и да направите една невероятна кулминация на вечерта, наблегнете на цветовете и този избор ще ви се изплати многократно. Сватбената торта ще изглежда уникално на снимките и видеото ви. Ще изпитате истинска наслада, още преди да сте я опитали! Цветовете, които ви препоръчваме са тюркоаз, корал, ментово зелено, слънчогледово жълто, тъмносин океан в комбинация със златно, синьо тип тифани, емералд, ярко червено, марсала, фуксия, лайм, оранжево, лавандула, сребро, сьомга, праскова, малиново, лимонено жълто.

Използвайте меките, светли, кремави цветове само за фон, върху който да се развихрите с ярки и емоционални цветове. Такава основа могат да бъдат бяло, айвъри, екрю, шампанско, бледо розово, бледо синьо. Не наблягайте толкова на приглушените тонове в сватбената торта. Да, те наистина са много нежни и ефирни, но ще направят тортата ви прозрачна и незабележима, дори и да е наситена с много елементи.

сватбена-торта-цветя-коралово-златно сватбена-торта-злато

4.Размерът има значение

Най-шикозни са високите торти! Това е най-доброто решение и за вашата торта – тя трябва да е висока! За да постигнете ефектен завършек на вечерта ви трябва сладко изкушение, което да се извисява над останалите маси, а с това и над гостите ви. Високата сватбена торта изглежда величествена и внушителна! Тя е връхната точка на тържеството ви и това трябва да си личи. Не бързайте да се притеснявате, голяма торта не означава скъпа. Не етажите са това, което я оскъпява,а декорацията и орнаментите по нея, но за това след малко.  Ако се колебаете, на колко етажа да бъде тортата, препоръчваме ви единствено да са нечетен брой. Това й придава симетричност и баланс, а топерът най-отгоре също може да се брои за етаж. Добре е сватбената торта да е с минимум 3 етажа, оптимални са 5, а нагоре е въпрос на майсторството на сладкарите, за да не влезете в топ 5 сватбени гафове. Под етажи не си представяйте само стандартните решения с плътни блатове. Има много оригинални алтернативи, като например декоративна решетка между два от етажите или захарен корал, колони, топка, чаша за чай, възглавнички, висящи кристали и т.н. Въпрос на въображение и смелост.

Ако ви е трудно да си представите, за какво ви говоря, вижте тези шедьоври тук, те съществуват!

Не ви препоръчваме ниска сватбена торта, тъй като ще остане много незабележима. Повечето от гостите изобщо няма да я видят и няма да постигнете желания тържествен ефект при внасянето й. Тези сватбени торти, както и тортите във форма на сърца са доста ретро , затова не се връщайте назад във времето.

Основният критерий за големината на тортата са броят гости! Ако планирате сватба с около 100 души, тогава със сигурност ви трябва минимум 3-етажна торта. Всъщност порциите диктуват големината, а не обратното.

  златна-сватбена-торта сватбена-торта-съвети

5.Дизайн

Интернет и по-специално Pinterest ще ви залее с идеи за перфектната сватбена торта. Ще видите уникални идеи, божествени цветове и невероятна фантазия превърната в торти. НО! не се изкушавайте прекалено. В България със сигурност има майстори сладкари, които могат да се справят със всяко предизвикателство и са на световно ниво, но все пак не забравяйте, че тук всички модни тенденции и технологии идват със закъснение. Като цяло сватбената култура у нас е на едно приемливо добро ниво най-вече заради ограничените финансови възможности на хората. По тази причина и всичко, което се прави, отговаря на тези финансови възможности. Не се размечтавайте прекалено за най-виртуозната торта, защото не е сигурно, дали ще има кой да ви я направи точно такава, каквато сте я харесали на снимката!

ВАЖНО! Когато вземате решения в такива емоционални моменти, опитайте се да постигнете един здравословен микс от емоция, рационалност и реалност!

В този ред на мисли става дума за това, че ако извадите снимка от интернет на сватбена торта, която сте харесали, не е сигурно, дали сладкарницата, която сте избрали ще може да я изпълни едно към едно. Имайте предвид, че тук втори дубъл няма. Обсъждате тортата, поръчвате я и край – ще я видите готова чак на сватбата, когато ще я видят и всички гости и ще я запечатат камерите и фотоапаратите за поколенията. Ако в този момент се разочаровате и видите, че не е като на снимката, която сте занесли, връщане назад няма. За съжаление освен, че ще помните този момент, ще ви го напомнят и собствените ви лица на сватбените снимки и видео. Затова решението е: Прегледайте портфолиото на сладкарницата, на която сте се спрели, вижте какви торти вече са правили, с каква декорация имат опит и в разговор уточнете, какъв ефект искате да предизвикате с тортата. Не разчитайте на обещания от типа на: Всичко може да се направи! Ще стане, ще стане! Няма грижи!….. и т.н. Вярвайте само на това, което са видели очите ви в сайта на сладкарницта. Само това е възможно със сигурност. Насочете се към модел торта от техните, който най-много се доближава до идеята ви и го развийте заедно със сладкарите. Когато те ви предлагат нещо, означава, че могат да го направят и го предлагат от опит. Когато вие искате нещо твърде конкретно, те могат да се съгласят просто за да не ви изгубят като клиенти. Бъдете психолози, това качество ще ви е нужно по време на цялата сватбена подготовка! 🙂

сватбена-торта-много-етажи сватбена-торта-идеи-съвети

6.Декорация

Това е най-скъпият елемент на сватбената торта! Запомнете го! Както вече споменах, тортите от интернет са много изкушаващи, но всичко си има цена. Декорирането на тортата е най-пипкавият и бавен процес от приготвянето й. Той изисква най-много умения, опит, знания, точна ръка и чувство за естетика. Всичко се прави на ръка. Ако сте избрали торта с цена около 3 лв./парче добавянето на ръчно изработени рози може да увеличи цената с още 1 лв., нататък вие си умножете по броя гости. Давам пример с най-обикновените цветя. Ако си мечтаете за орхидеи или божури от фондан, настройте се на друга цифра. Не се подвеждайте по предложение тортата ви да бъде декорирана с живи цветя, взети от сватбената декорация. Това е непрофесионално и дори и да ви се стори по-евтиния вариант, после ще съжалявате за този компромис.

Съвременните торти залагат предимно на декорацията с фондан. Фонданът е захарно тесто, което направи революция в украсата на тортите и безкрайно разшири възможностите и въображението както на сладкарите, така и на младоженците да осъществят мечтите си. Фонданът може да се оцвети във всички съществуващи и несъществуващи цветове, може да му се придаде всякаква форма, дори и най-фината, блясък, гланц и каквото още ви хрумне. Това е най-добрата възможност да реализирате представите си за идеалната сватбена торта.

сватбена-торта-пепел-от-рози сватбена-торта-сърце

7.Върхът на … тортата

Традицията сватбените торти да се украсяват с фигурки на младоженци вече е доста остаряла. Не ви съветвам да се спирате на този вариант. Това е отживелица и дори и фигурките да се направят разчупени и хумористични, например как булката влачи младоженеца за крака …. пак ще изглежда като от сватба от 90-те. Актуалните топове за торти са много разнообразни и идейни. Вариантът, с който можете да персонализирате тортата и да вложите още един личен елемент са инициалите. Можете да сложите вашите инициали – двете букви от първите ви имена или тях плюс буквата от фамилията или пък само фамилната буква. Буквите могат да бъдат декорирани с перли, сребрист или златист брокат, зебло, дантела или да ги поръчате в определен цвят. Разбира се можете да изпишете и целите си имена едно над друго, за да се съберат. Шрифтът и големината изберете според цялостния стил на тортата. Друг вариант е да се спрете на кратък надпис-послание, например Love, Happyness, Обичам те и т.н. каквото ви идва отвътре и каквото искате да си кажете един на друг с тортата. Още по-забавно и различно ще се получи, ако сложите ваши снимки.

Друга оригинална идея е да изберете детайл от сватбената торта, който да бъде сложен като топер на последния етаж. Това може да са цветя, с които е украсен някои от долните редове. Ако тортата е в морски стил, изберете за топер голям рапан, мида с перла или корал. На по-нежна и романтична торта сложете голяма пандела от фондан, или нещо по-пищно за смелите младоженци – коронка, пера, диамант. Ако и двамата сте фенове на някакъв спорт, танци, фотография или друго хоби, с което се идентифицирате, поръчайте фигурка, която се асоциира с него, например – сърф, фотоапарат, китара, колело и т.н. Топерът е завършекът на тортата и той трябва да е грандиозен. Разгледайте идеите, които сме подбрали за вас в Pinterest за още вдъхновение.

морска-сватбена-тортавинтидж-сватбена-торта-топер торта-със-снимки

топер-за-сватбена-торта

8.Алтернативна сватбена торта

Съществуват някои алтернативни варианти на сватбена торта, които ви дават различни решение на някои проблеми.

Ако си мечтаете за много голяма и висока торта, това не винаги е изпълнимо заради нестабилността на блатовете и шанса те да не издържат тежестта на етажите. Затова  може да се направи една голяма торта, която да отговаря на представите ви и само един от блатовете й да бъде истински. От него вие и кумовете ще отрежете тържествено по едно парче, а останалата част от тортата се изгражда от стабилен неядлив материал, който просто да й придаде нужната форма и големина. Цялата торта отвън е покрита с фондан и декорирана по ваше желание, така че за гостите това ще бъде една истинска ефектна торта. Отделно се поръчва торта за рязане, която не е нужно да е на етажи и сложно декорирана. при нея се набляга на вкуса. Така ще имате и феноменална торта, и вкусна почерпка, и спокойствието, че всичко ще мине гладко.

Друг много популярен вариант напоследък са тортите от къпкейкове. При тях имате подредени на етажи къпкейкове с цветовете, дизайна и вкуса, който сте избрали, а последният най-горен етаж представлява блат с топ, който да разрежете на тържеството. Плюсът тук е, че тортата ще бъде точно порционирана за броя гости, който сте предвидили. Няма вероятност част от нея да си остане за ресторанта, а гостите да получат по-малки парчета (стара българска практика, за съжаление). Другото преимущество е добре оформените къпкейкове. Т ще бъдат поднесени красиво оформени, което не винаги е сигурно при рязането и сервирането на парчетата, когато положението буквално се оплесква.

%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0 торта-от-къпкейкове

9.Въпрос на …. Вкус

За вкуса на тортата се ориентирайте най-вече според сезона. Ако организирате лятна сватба, спрете се на по-лек, свеж, плодов вкус. Това ще се отрази добре на гостите в жегата, ще им даде допълнително енергия, без да им става тежко. За зимна сватба подходящи са по-плътните торти, с шоколад и засищащи кремове.

Най-добрият начин да решите е – да дегустирате! Задължително! Малиновият пълнеж в една сладкарница е един, в друга съвсем друг. Не разчитайте на това, че преди сте яли малини и познавате вкуса им. В сладкарския бизнес голяма роля играят всякакви овкусители, подобрители и подсладители, които могат тотално да променят представата ви за определен вкус.

Направете от дегустацията на сватбената торта един хубав сладък спомен. Винаги мислете за това, че сватбата е само един ден и той за съжаление свършва много бързо. Затова единственият начин да удължите удоволствието, е да се наслаждавате на самата подготовка. Това включва и дегустацията. Един от добрите примери, които мога да ви дам е консултацията и дегустацията в сладкарница L’amore, Галата във Варна. Ще обсъдите дизайна на тортата,ще  ви консултират, какви вкусове да изберете, след което за да ги опитате ще ви направят малка (не е много малка) тортичка с избраните пълнежи, покрита с бял фондан. Ако се колебаете между два вкуса например поръчайте си 2 тортички. Всяка струва 5 лв. и наистина си заслужава! В района на Галата има една прекрасна нова градинка с изглед към морето. Прилича повече на морска тераса. Отидете там, седнете на една пейка и си дегустирайте с удоволствие и без мярка на фона на красивото море! Направете си снимки, поглезете се един друг с тортата. Може дори да отрепетирате , как ще се храните един друг на сватбата, само се запасете със салфетки! 🙂 Насладете се на момента!

Независимо къде се намира сладкарницата, дали е близо до морето или не, със сигурност някъде наблизо ще има красиво уютно местенце, където да се усамотите и да се порадвате на момента. Обръщам се най-вече към булките, защото мъжете са по по-прагматичните неща. Помислете как и къде да направите от тази организационна задача – мил спомен. Споделяте тези моменти заедно и вземайте заедно решения, тепърва ще ви се налага все по-често. Не се разделяйте по време на сватбената организация на принципа – Ти свърши тази задача, а аз другата, за да става по бързо. Не! Правете всичко заедно, нали това е смисълът на идеята да се оженим.

Един практичен съвет за дегустацията! Щом опитате вкусовете, обсъдете ги, решете веднага и се обадете в сладкарницата за да потвърдите. Не го отлагайте за утре, да ви улегне, да обмислите. Това е вкус, той се усеща на момента. Особено ако се колебаете много между два или пък са сходни, на следващия ден вече ще сте изяли тортата и ще сте забравили кой какъв беше. Не отлагайте, така ще имате и още една свършена задача от дългия сватбен списък.

сватбена-торта-бордо-екрю червена-сватбена-торта

10.Поръчайте навреме!

Много младоженци оставят тортата за последния момент с мисълта, че тортите няма да се свършат, както е с ресторантите и сватбените фотографи. Не е точно така. Ако вече сте си набелязали сладкарница, препоръчана и проверена и държите точно на нея, обадете се рано, за да си запазите правото за торта в сватбения ден. Дори и да не сте уточнили дизайна, големината и вкуса. Просто заявете с капаро, че искате те да ви направят сватбената торта на определената дата. Сладкарниците имат лимит на тортите, които могат да направят за един ден. Много често този лимит е до 3 торти на ден! Това никак не е много. Достатъчно е само двама души да капарират преди вас и ето че гоните последния влак. Тогава ще трябва да търсите друга сладкарница, препоръки и мнения за нея и си отваряте допълнително работа. Едно от най-важните правила при подготовката на сватбата е: Не отлагай! Имаме наши булки, които си поръчват сватбените аксесоари – булчински букет, бутониери, гривни за шаферките, късмети за хвърляне, сватбено шампанско, украса за колата и т.н. още от предната година! И това е нормално. Ето ги хората, които ще спят спокойно в дните преди сватбата. 🙂 Тези неща няма да се развалят, ако постоят някой месец, а в същото време ще сте спокойни, че сте взели решение, избрали сте, поръчали и всичко вече е готово и при вас.

%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0 розова-сватбена-торта

11.Поднасяне на тортата

Освен самата торта, важно за ефектното й представяне е и внасянето й. Тук сценаристите сте вие! Можете да дадете на управителя на ресторанта точни указания, как да бъде внесена тортата. Задължително му ги напишете! Управителите имат десетки сватби на сезон и всяка една има своите специфични условия и изисквания. Не разчитайте, че ще запомни тези детайли. Ако управителят е добър професионалист, дори ще бъде благодарен, че го улеснявате.

Като начало подберете музиката, с която искате да бъде изнесена сватбената торта. Тя зависи най-вече от настроението, което искате да създадете. Ако искате романтична атмосфера, спрете се на бавна музика. Ако целите да вдигнете всички на крака, изберете динамична песен. Водете се от собствената си интуиция и вкус, а не от това, кой е последният хит. Нека песента, която придружава тортата да отговаря на характерите ви, на вас двамата и на цялостното настроение на сватбата. Говорете с DJ-я за музиката, която сте избрали и също му напишете!, какво искате да пусне. Ако нямате любима песен или не се сещате за никоя подходяща, попитайте го за съвет. Той би трябвало да има достатъчно опит от други сватби и да ви даде подходящо решение. И не приемайте отговори от типа на: Въпрос на вкус. Индивидуално е. Както си прецените вие. Да, последното решение е ваше, но питате професионалист за съвет и той трябва да може да ви го даде, а не да се измъква. Това важи за всичките ви подизпълнители.

Светлината е следващият важен момент при поднасянето на тортата. Поискайте (т.е. напишете му) от управителя на ресторанта да приглуши осветлението, когато тортата влезе в залата. Нека акцентът от прожекторите да пада единствено и само върху тортата и вас двамата. Така ще подчертаете момента и главните действащи лица в него.

Направете тортата жива! Сложете светещи лампички на масата около нея. Още по-добре ще се получи с пиросвещи, сложени на самата торта. Това ще доведе до голяма еуфория у вас и у гостите. Най-грандиозен ефект ще се получи с големи пиросвещи, разположени на земята около тортата или с фойерверки. За последните две идеи обаче трябва да сте на открито. Ако ресторантът ви предлага възможност сватбената торта да бъде изнесена и разрязана на лятна тераса, на плажа или в открита градина, това за вас е идеалният вариант. Ще смените изцяло обстановката, а с това и настроението на гостите.

Един по-второстепенен на пръв поглед, но не по-малко важен детайл е покривката, с която ще бъде покрита количката за изнасянето на тортата. Обикновено до тези дреболии изобщо не се стига и затова те остават недоизпипани. Обърнете внимание на управителя, че покривката трябва да е здрава, чиста, изгладена и равно постлана, а не висяща от едната страна. Ако искате точно определен цвят, който да е в тон с темата на сватбата ви, вероятно ще трябва да осигурите такава. Но в общия случай можете да разчитате на бяла покривка, стига тя да е в подходящия вид.

Приборите за рязане на сватбената торта могат да са лично ваши или осигурени от ресторанта. Много младоженци се захласват по изкушението да си купят И прибори и то красиви, уникални, които да им останат за спомен. Имайте предвид, че тези сетове са доста скъпи, ако искате наистина качествени и оригинални прибори, а вероятността да ги използвате в ежедневието си почти нулева. Колкото по-луксозни са, толкова по-малко се ползват – това важи за повечето от вещите ни в ежедневието.

Ако решите да си спестите този сватбен разход и разчитате на прибори от ресторанта ето един малък трик, с който да ги персонализирате. Вържете по една панделка в сватбените цветове на всеки прибор – готово! Ще изглежда красиво и ще ви излезе почти безплатно. Сватбеният фотограф винаги улавя момента на първото разрязване от младоженците и ще имате снимка в близък план на ръцете ви хванали приборите. На тази снимка ще видите колко добре се е получил този малък детайл! 🙂

Ще ви предложа и едно много нестандартно представяне. Не тортата да дойде при гостите, а гостите да отидат при тортата! 🙂 Можете да осъществите тази оригинална идея, ако ресторантът ви разполага с красива тераса с панорамен изглед. Разбира се трябва да е и достатъчно голяма, за да може да събере всички гости. Още по-красиво ще се получи, ако направите представянето на открито – на плажа или в градина. Вие заедно с тортата ще чакате навън, а DJ-ят ще покани всички гости да излязат, без предварително да обявява защо, за да се получи изненада. Може да допълните ефекта с пиросвещи, които да са разположени зад вас младоженците и тортата, с което ще се получи страхотен жив фон на представянето. Усещането да си на открито е съвсем различно от това в зала, затова помислете, дали за вашата сватба има такава възможност и се възползвайте непременно! 🙂

прибори-рязане-сватбена-торта сватбена-торта-рязане-младоженци

12.Хапвайте смело! 🙂

Идва моментът на истината! Сега всички погледи, камери и фотоапарати ще бъдат насочени към вас! Не се наговаряйте предварително за яденето на сватбената торта, защото ще си личи, че е репетирано. Направете всичко естествено, както подхожда на характерите и на стила ви. Това важи за цялата сватба! Не е задължително да се цапате с торта. Можете просто нежно и романтично да дадете на половинката си по една хапка и да се целунете на фона на красивата музика и светлини. Ако пък искате да проверите колко професионален е професионалният грим на булката и заслужавал ли си е цената – действате! Разбира се, не се увличайте, тук целта не е да се излъчи безапелационен победител, а другият да е буквално размазан на земята. Направете си шоу и за вас и за гостите, като в същото време запазите и достойнството на половинката си. Нали идеята на цялата сватба е за това да създадете един екип заедно, а не да демонстрирате надмощие. Някои булки до толкова се увличат, че за малко да задавят младоженеца с тортата. Това също не е красива гледка, а може да се окаже, че не е и забавна. В това отношение мъжете са по-внимателни, трябва да признаем. Не се цапайте с торта и по роклята, ризата и костюма, освен ако не сте сигурни, че другият има резервни дрехи, с които да се преоблече. За булката особено това е много малко вероятно. Хубаво е да се получи непринудено и естествено и в същото време да остане в кръга на шегата, а не на борбата. 🙂

Все пак се изкушавам да ви дам една две идеи за ефектно размазване на сватбената торта. 🙂 С лявата ръка отчупете малко парче торта и го насочете към устата на младоженеца. С дясната, понеже сте по-сигурни в нея, дръжте чинията с парчето торта. Докато младоженецът е концентриран в хапката, която му подавате, действайте с дясната ръка! 🙂 Или направо му дайте да държи чинията, така ръцете му ще бъдат заети и докато успее да реагира, вие вече ще сте една крачка напред. 🙂 И в двата случая е важно да направите залъгващо движение, което да го разсея от истинските ви намерения. Успех!

След като вие си хапнете торта, можете да поканите и други двойки за същия ритуал. На първо място това са кумовете, ако те са двойка. Ако не са, тази идея не е подходяща. Останалите, които ще изберете е хубаво да са двойки с бъдеще, на които евентуално им предстои сватба. Идеята на тази покана е, да предадете щафетата и да им пожелаете скорошна сватба. Затова няма да е удачно да извикате хора, които са в несигурна или съвсем прясна връзка. Най-малкото за тях ще е неловко, а и за останалите, които знаят, на какъв етап са.

сватбена-торта-рязане-ядене

сватбена-торта-фондан сватбена-торта-бели-цветя

13.Важните подробности

Не изпускайте тези детайли за нищо на света, защото те могат да се окажат решаващи за това, дали изобщо ще имате сватбена торта.

При поръчката на тортата задължително поискайте договор или друг документ, с който сладкарската къща черно на бяло поема ангажимента да изпълни описаната от вас торта на тази дата и за тази цена. Внимание – това важи за всичките ви подизпълнители! Ако оставяте капаро, сумата трябва да е отразена също в този документ. Мислите си, че ще помните, но всъщност ще ви се наложи да оставите капаро поне на 5 – 6 места и в един момент в главите ви ще стане каша, къде колко сте дали. Не се натоварвайте излишно да помните И това. Просто си събирайте договорите и документите за капаро от всички подизпълнители в една папка и си я прегледайте, когато ви се наложи. Ако по някакви причини ви откажат договор или разписка за даденото капаро, замислете се сериозно! Може да не видите тези хора, както и парите си, а още по-малко обещания ангажимент. Не се размеквайте от сладки приказки и усмивки или обещания за „следващия път“. Не се оставяйте и да ви накарат да се чувствате неудобно, че си искате документ. Който може да взема пари, трябва да може и да ги оправдае и заслужи.

 Следващата важна подробност е лицензът на тортата. Изискване за всеки сватбен ресторант е да съхранява в кухнята си само продукти с ясен произход и документ от производителя им. Същото важи и за сватбената торта. Това е грижа на сладкарницата, а ваша грижа е, да се поинтересувате, дали тя има необходимия сертификат. Ако няма, управителят на ресторанта може да ви откаже да приеме тортата. Ето как най -лесно можете да постъпите тук – попитайте управителя, коя сладкарница би ви препоръчал.  Опитните управители са приемали много сватбени торти и са работили с различни сладкарски къщи. Могат да ви споделят впечатления за вкуса и вида на тортите, кои сладкарници са точни в ангажиментите си и може да им се доверите, и имат ли лиценз за тортите си. Много често когато управителят се познава със сладкарницата, организацията по сватбената торта преминава толкова гладко, че вие дори няма да разберете. Ще видите, че всичко е минало по план, чак когато внесат тържествено тортата. Това е и целта!

И не на последно място, поинтересувайте се, къде ще съхраняват тортата ви в ресторанта до нейното представяне. Защо е важно това? В кухнята на всеки ресторант има различни зони, където се съхраняват отделните групи продукти – месо, риба, зеленчуци, млечни и т.н. Мястото на сватбената торта е в млечната камера, а не при рибата или лука например, където може да се вмирише. Не се притеснявайте да зададете този въпрос. Колкото повече питате и по-големи изисквания поставите, толкова по сериозно ще ви приемат. Ще си проличи, че сте информирани и запознати, което увеличава вероятността да получите професионално отношение и услуги.

Опитахме се да отговорим на повечето въпроси и ситуации, които могат да възникнат, когато избирате сватбената си торта. Все пак изненади винаги са възможни, пожелаваме ви да са приятни! 🙂

Снимки: Личен архив на Букети Марини, Pinterest

сватбена-торта-ментово-златно сватбена-торта-розово-жълто

сватбена-торта-розово-цветя сватбена-торта-перли

кръгла-сватбена-торта сватбена-торта-черно-пера

Leave a reply