Какъв стил е подходящ за МЛАДОЖЕНЕЦА?

Какъв стил е подходящ за МЛАДОЖЕНЕЦА?

Всички питат и се интересуват, каква ще бъде сватбената рокля на булката – дълга, къса, с гол гръб, с бюстие, с презрамки. А какъв точно нюанс на бялото ще бъде? Ще има ли перли или кристали, да не забравяме и материята….. А никой не пита с какво ще е облечен младоженецът?! С костюм, това е ясно и нататък не е важно. Дали? Ако е облечен добре, това ще се приеме нормално, но ако има нещо, което не е наред, веднага ще се забележи. Въпреки че до голяма степен булката е център на вниманието, сватбата не е само за нея. Затова нека да отделим и на младоженеца заслуженото време и внимание! 🙂

Имам две новини – добра и лоша. Ще започна стандартно с лошата, защото все пак се стремим към Happy End. За мое и ваше най-голямо учудване изборът на качествени, елегантни и добре ушити мъжки костюми в България не е никак голям. Ако търсите и разнообразие и се стремите към нестандартна и различна визия, това вече наистина ще усложни задачата ви много. Като под нестандартна нямам предвид розов кариран костюм, а просто различен от черен. Всичко останало минава в графа нестандартно и трудно откриваемо. Има много добри български модни линии, като например Teodor, Paruchev, Andrews, Iventi и други, които може би работят по-силно за чужбина, което е разбираемо, предвид малкия и ограничен пазар в България. Затова вероятно до българските клиенти достига много малка част от реалните възможности и потенциал на тези марки. Известен факт е също, че тук се шият мъжки костюми за много известни световни марки като Boss например, но те изобщо не са и предназначени за българския пазар, така че няма как да им се порадваме. Въпреки,че има представителни магазини на много чужди марки, не е същото. Буквално.

ЦВЕТОВЕ

Ако младоженецът не е претенциозен и иска просто един черен костюм с бяла риза и вратовръзка, лесно ще намери. Ако обаче иска и да му стои добре и да е в някакъв различен цвят, добре е да си отдели повече време и търпение. В по-голямата си част мъжките костюми по магазините са черни и във всички нюанси на черното. 🙂 Извадката ми е на база доста подробна и продължителна многодневна обиколка по софийските молове, бутици и магазини. Ако приемем условно, че в столицата разнообразието би трябвало да е най-голямо, спрямо останалите градове, защо тогава изборът на цвят е толкова ограничен. Вторият по популярност цвят за мъжки костюми е сивият в неговите вариации на тъмно сиво, графитено и още няколко оттенъка. Сезонът на сватбите е лятото и много двойки решават да се оженят на плажа, край морето и подбират сватбената си тема и визия спрямо мястото. Ако и на вас тази идея ви допада, може би се замисляте за костюм в някаква свежа разновидност на синьо или светло сиво. Светлите и контрастни цветове са подходящи и за градинска сватба, сватба на открито, край басейн, на голф игрище. За съжаление изборът е изключително ограничен, но не се оставяйте това да ви разколебае. Винаги можете да се върнете към черния костюм, защото е класика и няма къде да сбъркате, но ако идеята и желанието ви са други, продължавайте с търсенето.

Нашата Препоръка! Личният ни опит и избор за костюм на младоженеца беше в полза на Teodor. Материите са качествени, кройката и ушиването безупречни, имат добро разнообразие на цветове и стилове. Обслужването в магазина също беше адекватно.

младоженец-син-костюм

РАЗМЕРИ

Когато откриете желания цвят идва ред и на подходящия размер и кройка за вашата фигура. Не разчитайте на съвети от продавачките. За съжаление обслужването в България все още е на много ниско ниво и тук трудно ще намерите изключения. Доверете се на собствената си интуиция и на мнението на булката. Тя най-добре познава силуета ви, виждала ви е във всякакви дрехи и стилове и веднага ще различи добрия от лошия избор. Повечето младоженци са на възраст между 20 и 30 години, което предполага една стандартна фигура на млад мъж в разцвета на силите си. Ако и при вас е така, ще се учудите много, че саката на костюмите са ви широки. Вталените кройки са твърде нишови, тъй като доста млади мъже вече носят един аксесоар отпред, който е по-характерен за по-зрелите мъже на средна възраст.

Как трябва да стои перфектният мъжки костюм на младоженеца?

 • Сакото е закопчано и леко приляга по тялото. Не е твърде изпънато или отпуснато. Ако има гънки или резки по раменете, ръкавите или под гърдите, тогава е твърде тясно или широко.
 • За официални поводи сакото се носи със закопчано само горно копче. При това положение сакото се отваря съвсем леко в долната си част. Не се прегъва на реверите при движение и не увисва напред, както ако е голямо.
 • Яката на сакото на врата прилепва плавно към яката на ризата. Не се набира или увисва назад.
 • Ръкавът на сакото покрива китката. Може да се виждат около 2 см от ръкава на ризата.
 • Дължината на сакото стига до средата на палеца , когато ръката се отпусне надолу.
 • Панталонът отзад е прибран и младоженецът може да се движи спокойно с него без напрежение в ханша или коленете. Не е впит или смъкнат.
 • Крачолът на панталона пада с лека гънка върху обувката и отзад стига до средата на петата.

костюм-младоженец-сако младоженец-риза-сако-панталон

Идеалният вариант е да намерите костюм в желания цвят и с кройка, която да ви пасне на фигурата. При всеки костюм се правят минимални корекции, като скъсяване на крачолите. Ако това е единствената промяна, вие вече си имате сватбен костюм, честито! Свършили сте по-трудната част от работата.

КОРЕКЦИИ & ШИЕНЕ

Възможно е обаче да се наложат повече корекции и то не рутинни. Премерете риска! Не се доверявайте на обещания от типа на „Всичко е възможно!“, “ Ще стане, ще стане!“. Много е важно продавачката да има приблизителна представа, как и какви корекции се правят, за да разбере точно какво искате и да отрази правилно промените. Помнете, че ще оставите капаро и ако после нещо се обърка, вече ще ви е много трудно да се откажете. Когато купувате костюм за младоженеца, а и изобщо при всички останали решения, които вземате при организацията на сватбата, обърнете внимание, дали човекът срещу вас ви слуша и чува добре! разбира ли наистина, както точно харесвате и искате или отговаря със заучени фрази. Включете отново интуицията си на най-високи честоти! Дори и да сте харесали много костюма, ако са нужни сериозни промени, а виждате че продавачката не може да съобрази правилно, какво искате да се получи, по-добре се откажете и продължете да търсите. Комуникацията е много важна! Ако не ви разберат коректно, ще получите нещо, с което ще се чудите какво да правите и как в последния момент да търсите друго решение.

Това важи с пълна сила, ако решите да си шиете костюм от нулата. Като начало предвидете минимум един месец. Ако имате повече време, ще е още по-добре. Тогава можете да потърсите и резервен вариант, ако първоначалната ви идея не се осъществи според очакванията ви. Въпреки неголемият избор по магазините, все пак това си остава по-сигурният вариант, отколкото да шиете по поръчка. Ако костюмът в магазина ви хареса и ви стои добре, плащате го и сте готови. Ако не ви стои добре, просто си излизате. Ангажиментът с шиенето е доста по-голям, а резултатът не винаги е ясен.

Щом сте решили да шиете, трябва да си изберете и плат за костюма. Ако има такава възможност, изберете плат, от който сте виждали ушит костюм. Целта е да видите в действие, как стои той, как пада, как се нагъва. Ако е сатениран, как изглеждат отблясъците по линията на костюма. Ако е с раета или карета, как се разполагат те по дължината му и т.н. Случай от живия живот е, как младоженецът си избира страхотен плат и когато костюмът му е вече готов ушит, вижда, че платът не изглежда по същия начин. И всичко започва наново.

ОБСЛУЖВАНЕ

И все пак всичко ще е много по-лесно, ако обслужването в магазина е на ниво. Все пак повечето хора не си купуват редовно костюми и официални дрехи. Особено при мъжете има някои особености, които младоженците често не знаят и точно тук участието на продавачката е изключително важно. Тя трябва да е наясно с етикета в мъжката мода, за да може да консултира клиентите. Но рядко е, за съжаление. Парадоксално е колко много пари влагат модните марки да се рекламират по билборди, да отварят нови и нови магазини в моловете и на ключови, централни места, разработват цели маркетингови стратегии и визии, наемат модели и правят професионални фотосесии на колекциите си. И когато целта е постигната и клиентите влязат в магазина, няма кой да им обърне професионално внимание и да ги мотивира да купят. Дали служителите са нископлатени и затова нямат интерес да осъществят продажба, не са добре обучени или просто нивото на обслужване си е такова. В магазините за мъжка мода поддържането на дрехите в ред е доста по-трудоемко, отколкото в един магазин за женски дрехи. Мъжките ризи се сгъват по определен начин. Всяка една гънка или точка си личи. Дрехите трябва да се гладят и подреждат с много внимание. Затова пробването им не се гледа с добро око! Ако премерите  няколко ризи и не се спрете на нито една, вече сте отворили твърде много работа на продавачката за нищо. Емоцията веднага се изписва на лицето и вие вече не сте особено желан клиент. Не, не сте твърде придирчиви! Това е вашата сватба и е важно дрехите да ви стоят безупречно и най-важното – вие да се харесвате. Затова пробвайте, докато това се случи, въпреки угризенията, които се опитват да ви вменят.

В повечето магазини, когато предлагат стоката си, продавачките го правят с поканата: Това не е лошо… и това също не е лошо….. Когато булка и младоженец търсят сватбен костюм, те не просто искат „да не е лош“, а да е впечатляващ, да стои страхотно, младоженецът да изглежда и да се чувства ослепителен. За съжаление и тук важи старата българска мъдрост „Тука е така!“. Опитайте да не се разочаровате и отчайвате. Търсете и намерете най-добрия костюм за младоженеца, въпреки липсата на съдействие и бездействието срещу вас. И най-важното, запазете сватбеното си настроение във всички случаи. Тръгнали сте заедно да реализирате нещо голямо и истинско, а това е просто една стъпка по пътя. 🙂

РИЗА

Ще започна с най-важното за сватбената риза – трябват ви ДВЕ! Задължително! Младоженците от една страна са улеснени с по-изчистен стайлинг спрямо булките, защото не мислят за сложни и тежки рокли, гримове, прически, аксесоари. От друга страна трябва да издържат летните жени облечени в общия случай с риза с дълъг ръкав и сако. Дори и сватбата да не е лятна, което е рядкост, все пак емоциите, преживяванията и срещите с толкова много хора, ще вдигнат градуса на младоженеца. Ще се чувства много по-комфортно и ще изглежда по-добре, ако на някакъв етап от сватбата може да си смени ризата с чиста и свежа. Можете да купите две еднакви ризи, ако държите на избрания цвят и модел, а можете и да разчупите визията. Вземете една риза за официалната част на сватбата – ритуала, църковния брак, сватбената фотосесия и влизането в ресторанта. Щом купонът се завихри, сменете първата по-строга риза с друга по-раздвижена. Може да бъде в някой от цветовете на сватбената тема, например, коралово, розово, жълто, лилаво, червено. При влизането си с новата визия младоженецът със сигурност ще предизвика бурна реакция и официално ще обяви началото на купона. Освен ефекта от впечатляващата промяна за него си остава и чувството, че се е освежил и може да продължи с пълни сили.

Когато избирате риза за младоженеца обърнете внимание също и на тези два важни момента. Разбира се тя трябва да подхожда на костюма. Хубаво е да е или в сходен нюанс или да е силно контрастна, за да се откроява. И съобразете цвета й с цвета на кожата на младоженеца. Ярките цветове отиват повече на по-светлите мъже. По-мургавите изглеждат добре с по-приглушени нюанси, с които тенът им се откроява. А над всичко изберете това да се чувствате комфортно и естествено! 🙂

ВРАТОВРЪЗКА

Класическият избор на повечето младоженци за завършек на сватбената визия е вратовръзката. Цветът й зависи от костюма и ризата, но формата от вас. Нека вратовръзката да е тясна! Този тип е много по-подходяща за млади мъже, отколкото големите широки вратовръзки. Тясната вратовръзка е много елегантна, има младежко излъване, по-смело и модерно решение е. По традиция с широките вратовръзки се асоциират по-възрастни мъже и по-ретро излъчване. Тук за щастие изборът е голям. Можете да намерите тесни вратовръчки във всички актуални цветове – коралово, ментово зелено, лавандулово лилаво, златисто и т.н.. Предимно са едноцветни, затова лесно могат да се съчетаят и с риза с някаква шарка.

Най-честата алтернатива на вратовръзката, която избират младоженците е папионката. Ако сте в голямо колебание, кое от двете да изберете, вземете и двете и сложете например папионката за официалната част – подписването и църковния ритуал и папионката за парти частта в ресторанта. Ако сте отворени за експерименти, изберете свежа папионка с някаква интересна щампа или ярък цвят. Така ще разчупите обстановката и ще помогнете на гостите да се отпуснат и да се настроят за купон.

Има младоженци, които никога в живота си не са слагали нито вратовръзка, нито папионка и не се чувстват удобно, нито пък се харесват. Не правете нищо насила! Никое правило, протокол или мнение на роднина не е толкова важно, колкото вашето усещане. Ако се харесвате с риза без никакви допълнителни аксесоари, това е чудесно. И без вратовръзка пак ще се ожените и ще си направите весела сватба. Бъдете себе си и не плащайте цената на никакви компромиси в името на чуждото мнение. Ако вратовръзката или папионката ви смущават, през цялото време на всички ритуали ще си ги намествате и дооправяте. Ще стане ясно, че не ви е удобно и че мислите за нещо друго, а не за какво сте се събрали. Скъсайте със стереотипите и изберете себе си и собствения си комфорт!

БУТОНИЕРАТА – Най-Важният Аксесоар на Младоженеца

Бутониерата се поставя на левия ревер на младоженеца – до сърцето му. Това място е запазено за булката, затова тя трябва да сложи сватбената бутониера на бъдещия си съпруг. Бутониерата е в цветовете и стила на сватбената тема. Тя е различна от тези, които получават шаферите и роднините на младоженците. Бутониерата на младоженеца е по-голяма и с по-специален дизайн, за да се откроява и да напомня, кой е в центъра на събитието. В нея могат да се вложат елементи, свързани със сватбената тема, като перли, мидички, дантела, пера и т.н. Ето и няколко идеи, които ще устоят на времето, жегата, многото прегръдки и емоции и ще останат траен спомен и след сватбения ден.

бутониери-морска-сватба

бутониера-лилаво-младоженец

бутониера-младоженец

младоженец-морска-бутониера

бутониери-сватба-червено-екрю

бутониера-закичване-сватба

бутониери-сватба-екрю

бутониера-розово-бяло

бутониера-морска-синьо-бяло

сватбен-бутониери-екрю-червено

морска-сватба-бутониера-синьо-бяло

сватба-розово-кафяво-бутониера-vintage

Ще ви споделя и един много важен БОНУС СЪВЕТ. В деня на сватбата, когато дойде време за приготовленията на младоженеца, погрижете се около него да има много малко хора. Нека всички приятели, шафери и роднини дойдат едва когато е готов! Новите дрехи и обувки, много емоции и цялата суетня, ще напрегнат допълнително младоженеца. По-добре не се опитвайте да отнемете напрежението с едно питие. От тук нататък ще се вдигат много наздравици и затова не изпреварвайте събитията. Запазете самообладание и спокойствие за съществената част на събитието. Пригответе се на спокойствие и сам и излезте пред приятелите си в готов за празнуване вид. Това ще ви спести много време, неуместни шегички и излишен стрес.

А добрата новина, която ви обещах още в началото е, че не е задължително да влезете в скучен и стандартен костюм и да се стегнете и издокарате, само и само да покажете уважение и да издържите. Сватбата е за забавление и удоволствие, а не за изтърпяване. Има и младоженци, които правят сватбата си на плажа, в градина, край басейн, на открито и изобщо не обличат костюм, а избират да са с официални, но къси панталони. Някои избират супер нестандартни, крещящи цветове ризи, вратовръзки или карирани папионки. Всичко може, защото това е вашата сватба и вие определяте стила и настроението й. Младоженците дават тон на цялото събитие и ако те искат да е по-тържествено и формално, още с дрехите и визията си ще дадат такъв тон на тържеството и на всички останали гости. Ако целта ви е да стане купон, покажете го с разчупен стил и смел външен вид. Хората, които ще го оценят със сигурност са около вас! 🙂

Когато вече сте взели решение, как ще изглеждате на сватбата си, намерили сте костюма и всички аксесоари, дайте си почивка. Седнете заедно с булката на някое приятно място и се почерпете се за добре свършената работа. Има защо! Отделили сте доста време и търпение, мерили сте, мислили сте, постарали сте се, да се получи възможно най-доброто. Заслужавате почивка и едно малко или голямо удоволствие, кой колкото обича. Наздраве! 🙂

младоженец-стил-визия

2 comments

 1. Моят мъж беше с костюм на Desizo Monni и сме много доволни от тях. Обслужването е добро и имат много хубави неща. Сайтът им е: http://www.desizomonni.com

  Reply
  1. Здравейте, благодарим за споделената информация и за препоръката! Ще е от полза за бъдещите младоженци. Ние също имаме добри лични впечатления от тази марка.

   Reply

Leave a reply