Кои са твоите ПРИОРИТЕТИ при организацията на сватбата?

Кои са твоите ПРИОРИТЕТИ при организацията на сватбата?

Youtube канал за Лесна, Спокойна и Успешна СВАТБЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ! 🙂

Докато планувате сватбата си, ще попаднете на много идеи и снимки в интернет. Един от най-добрите такива източници е Pinterest. Булки, сватбени агенции и фотографи качват там безкрайно много снимки на абсолютно всичко, което можете и не можете да се сетите за една сватба. Ще намерите идеи за сватбени теми, цветове, декорации тип „направи си сам” (DIY = Do It Yourself), рокли, аксесоари. Ще попаднете и на страшно много добри статии и списъци със съвети, на които ви препоръчваме да обърнете внимание. Има много добри попадения и най-вече информация, която няма къде да намерите в България. За съжаление сватбеният бранш у нас все още е доста ограничен, заради малкия пазар и ниските финансови възможности на хората, в сравнение с тези на запад. Идеите, които се осъществяват там, тук все още се разхождат само на снимки. За вас обаче това ще бъде страхотен извор на вдъхновение и ще помогне да добавите свой индивидуален почерк към сватбата. Ще ви бъде от голяма полза, ако си направите собствен профил в Pinterest. Става за по малко от 1 минута. Там можете да събирате идеите си и да ги разпределяте в различни категории. Аналогичен вариант е да направите отделен Facebook профил, посветен на сватбените ви идеи и да сортирате снимките в албуми, като Сватбен букет, Фотосесия, Украса за масите на гостите, Булчинска рокля и т.н.

За да не ви залеят идеите и информацията, запомнете НАЙ-ВАЖНОТО – набележете си ПРИОРИТЕТИ! Това е едно от ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА, които ще споделим с вас и които ще ви помогнат страшно много в ситуации на безизходица и объркване.

сватбен-график-план-задачи

За да разберете сами огромното значение на приоритетите, ще ви зададем един въпрос:

Кое е най-важното за вас на сватбата ви?

Всичко ли? – Най-грешният отговор! Не е възможно да обърнете 100 % внимание на всичко, да направите всичко идеално, и най-вече да отделите време за всички. Независимо колко рано сте започнали. Всеки един елемент от сватбата – рокля, аксесоари, украса, ресторант, церемония, снимки, видео, музика….включва много детайли и подробности, които ще научите с течение на времето. Не се изкушавайте да променяте решенията си постоянно, за да усъвършенствате всеки един от тези моменти. Направете ДОСТАТЪЧНОТО за повечето от тях и дайте максимума от себе си само за вашите приоритети.

Вярваме ви, че е трудно да канализирате желанията и идеите си, а още повече да се откажете от някои от тях. Важно е обаче да се концентрирате върху 2 до 3 приоритета максимум, за да не се разкъсате и да си пропилеете енергията преждевременно.

Друга много основна полза от избора на приоритети е свързана със сватбения ви бюджет. Приоритетите ви ще определят, за кои части от сватбата сте готови да дадете повече пари и кои са второ и трето степенни. Ще получите много изкушаващи предложения за невероятно видео със снимки от въздуха, за уникални цветни аранжировки с вносни цветя, за изключително качествени материи и бродерии за роклята ви. Ако бюджетът ви е без лимит, тогава тази глава от книгата я прескочете. Но предполагаме, при повечето от вас има някаква граница и затова няма как да купите от всичко най-доброто и най-скъпото. Приоритетите, които си поставите ще ви помогнат да устоите на многото изкушения, които ви се предлагат. Нека да си кажем честно, не всички от тях са  разумни, нито пък е нужно да претрупвате сватбата си прекалено и с фойерверки, и с танцьори, и с актьори и какво ли още не накуп. Оставете си въздух в този ден, оставете време и място просто за забавление, всъщност това ви трябва най-много! 🙂

За да ви стане по-ясно, как да изберете приоритетите си, ще ви дадем няколко примера.

За мен като булка и за съпруга ми най-важното беше да стане купон и хората да се забавляват. Това включва да имаме добър DJ и водещ, хубава парти музика и достатъчно време, т.е. ресторантът да няма лимит за времето. Много важно условие! Не пропускайте да обсъдите това с управителя на ресторанта си. Тук изненадите са крайно нежелателни. Ще ви разкажем повече по този въпрос в главата Кой е Перфектният СВАТБЕН РЕСТОРАНТ?

Вторият ми приоритет беше сватбената украса и декорация, което включва сватбения букет, букета за хвърляне, бутониери, гривнички за шаферките, късмети за хвърляне, украса за масите на гостите и сватбената ни маса, украса на шампанско. Причината да избера това за приоритет е ясна, аз държах да направя цялата си украса сама и с помощта на сестра ми Олга. Исках оригинална и различна украса, която не е правена до сега в България и не е виждана на друга сватба. Всичко беше наш дизайн и изпълнение, трудът, времето и усилията бяха невероятно много, но ефектът и удовлетворението бяха изключителни! 🙂

Това са двата акцента, които бяха първостепенни за нас като младоженци и на които отделихме най-много време и внимание.

Моя позната, която също организира сама сватбата си, се фокусира върху фотографа. За нея приоритет беше да има перфектни професионални снимки и цената и условията нямаха значение. За нея най-добрият сватбен фотограф е Балевски и за да я снима той, тя пое разходите му по транспорта извън града, нощувката и разбира се не малкия хонорар. Снимките й са наистина невероятни и за нея всички усилия си заслужаваха.

Други наши близки приятели държаха най-много на оркестъра и певиците за сватбата им. И двамата играят много добре народни танци, младоженецът е от музикално семейство, израстнали са с тази музика и затова и цялата сватба беше в народен стил. Той събра едни от най-добрите музиканти за народна музика в България и според тяхното свободно време координира цялото тържество. Спрямо тях избраха датата на сватбата, ресторант, в който да има място и условия за оркестър и отделиха най-голямото перо в бюджета си.

За други наши приятели приоритет беше да се оженят на морето и около това се въртеше цялата организация.

Преди да започнете с работата по сватбата, отделете си време и обмислете двамата ЗАЕДНО, кое за вас е най-важно. Това е едно от първите предизвикателства на бъдещия ви семеен живот. Ще ви предстои да вземате много сериозни решения заедно, да отстъпвате и да се вслушвате в другия. Бъдете деликатни, дипломатични и избирайте битките. Преди да започнете спор за нещо, особено свързан с организацията на сватба, помислете, дали си заслужава. Понякога напрежението е в повече и ви прави нервни и нетърпеливи. Всяка двойка има своя начин да се върне обратно към баланса – гушнете се, помилвайте се, оставете решението за сутринта. Нищо не е толкова спешно и важно, колкото хармонията и разбирателството между вас.

Щом заедно уточните приоритетите си, ще видите как линията на сватбата ви се изчиства, ще отсеете много по-лесно важното от неважното и ще се успокоите. 🙂

Запомнете – няма как да се постараете еднакво много за всичко. Не правете този саморазрушителен опит, просто за да установите на самата сватба, че всъщност сте се занимвали с подробности, а сватбата си е хубава по съвсем различни причини.

Благодаря на моя приятел Любо, който няколко дни преди сватбата, когато аз бях доста притеснена, дали ще успея с всичко, ми каза:

„И да знаеш, че и на НеПерфектна сватба, пак ще се забавляваме!!!” 🙂

Запомнете това!

Следващата ви задача е да изберете Дата за сватбата. Побързайте, подходящите дни са малко, а добрите места и подизпълнители се ангажират една година напред.

Следете ни във Facebook и Pinterest, както и статиите в блога ни Идеи и Съвети за още много сватбени вдъхновения!

Полезни и интересни видеа за организацията на сватбата гледайте в youtube канала ни!

 

Leave a reply