Кой е по-добрият Ден за Сватба? Петък или Неделя?

Кой е по-добрият Ден за Сватба? Петък или Неделя?

Когато избирате дата на сватбата избирате също и ден от седмицата. Стандартният избор, разбира се е събота по много причини. За плюсовете и минусите на този ден за сватба съм ви разказала в статията Коя е Най-Подходящата Дата за Сватбата?

Все по-често обаче се налага младоженците да избират ден различен от съботата. Причините са много, най-често съботните дни на добрите ресторанти се изчерпват бързо и те предлагат петъка или неделята. Друга причина може да е сключването на църковен брак, което не е прието да се прави в събота. Може да има и някакви лични и организационни причини. Ако ви се е наложило да избирате някой от тези два дни, не съжалявайте в никакъв случай, че изпускате съботата. Петък и неделя си имат своите позитиви – много по-лесно ще намерите свободни подизпълнители – DJ, водещ, фотограф, видеооператор, гримьор, фризьор, сватбена агенция и т.н.

В крайна сметка, като стигнете до дилемата Петък или Неделя, прочетете плюсовете и минусите на всеки от двата дни, които сме събрали за вас тук и се надяваме, че те ще ви помогнат да решите с лекота! 🙂

Петък Плюсове+

 • В петък всички са настроени за празнуване, дори и само защото е краят на работната седмица и предстоят почивни дни.
 • Вечерта ще стоят до късно и няма да бързат и да се притесняват за работа на следващия ден.
 • Който пътува също ще е спокоен.
 • Предполага се доста хора на сватбата да пият, така че е по-добре следващият ден да им е почивен, а не да пътуват или да ходят на работа.
 • В петък следобед около ресторантите и хотелите се паркира по-лесно, отколкото в неделя.
 • Гостите ще си направят дълъг уикенд, лятото не е трудно да се вземе един петък отпуска.  А и колко по-хубав завършек на седмицата от сватба

 

Петък Минуси-

 • Ако не са си взели отпуск, гостите идват директно от работа уморени. 
 • Може да пропуснат някой от по-ранните ритуали.

 

Неделя Плюсове+

 • От християнска гледна точка, неделя е денят за празник и сключване на брак.
 • В неделя гостите ще са отпочинали и ще дойдат свежи още от самото начало за всички ритуали

 

Неделя Минуси-

 • Част от гостите ще си тръгнат рано, защото са на работа на следващия ден, ако не са си взели отпуск, а това е доста вероятно. Просто решават да не си изразходват отпуската, да се приберат по-навреме и да се наспят.  
 • Поради горната причина има вероятност сватбата да свърши рано. Като алтернатива сватбата в неделя може да е дневна или да започва по-рано
 • Неделята действа депресивно на хората, заради началото на новата работна седмица.

 

Помислете, кое ви е приоритет –  дали повече хора да са с вас през деня по време на ритуалите и да си тръгнат рано, заради следващия работен ден. Или държите на купона, забавлението и сватбата да продължи до сутринта, за сметка на което на ритуалите през деня да успеят да дойдат по-малко хора.

Все пак, когато вземате решение за сватбата си, се водете от собствената си интуиция и желания. Гостите и техния комфорт са разбира се важни, но няма как да се съобразите с толкова голям брой хора. Бъдете сигурни и спокойни, че който иска да присъства на сватбата ви и да се весели с вас, ще намери начин да дойде!

 

Leave a reply