Кой DJ може да направи Купон на Сватбата ви?

Кой DJ може да направи Купон на Сватбата ви?

Когато подготвяте сватбата си, всичко е важно! И булчинската рокля, и сватбената украса и фотосесията, халките, тортата и т.н. Но защо събираме всичките си приятели и роднини? Ако е за да се оженим, това може да се случи и в по-тесен кръг и без толкова приготовления. Правим всичко това и хвърляме толкова много усилия, за да се ЗАБАВЛЯВАМЕ, за да ОТПРАЗНУВАМЕ тази важна крачка в живота ни. Това е истинският смисъл на сватбата и целта на събитието!

Оказва се обаче, че не всички хора се хвърлят в купона така лесно. Някои имат нужда да пийнат, за да се отпуснат, други чакат някой да се престраши първи и така и те незабелязано да го последват, трети си остават по масите цяла вечер и не смеят да станат и да се повеселят. Всеки има нужда да се забавлява по един или друг начин. Всички работим, изпитваме напрежение и стрес и идва момент, когато ни се иска да оставим всичко това настрана и да отворим сърцата си за хубави преживявания. За някои хора това обаче не идва толкова естествено, както за други. А на една сватбата не й трябва публика, трябват й участници, енергични и активни гости. И въпреки че всички са настроени за празник, не винаги е лесно да ги включите в купона.

сватбени-игри

Снимка: www.continent-amastro.net

Трябва ви професионална помощ! Затова и сватбеният DJ е един от най-важните ви подизпълнители! Дори и украсата на ресторанта да не се получи, както сте си я представяли или сватбената ви прическа да не е издържи достатъчно дълго. Каквото и да стане не по план, всичко се заличава и забравя, когато  DJ-ят пусне музиката и всички се забавлявате. Това създава настроението, усмивките и атмосферата на цялата сватба.

Избирайте много внимателно и помислете добре, преди да се спрете на DJ. Като начало попитайте за препоръки ваши приятели, които да ви кажат от първа ръка впечатления от сватба, на която са били или пък от собствената им. Най-богат опит има управителят на ресторанта ви. Той е организирал и гледал от начало до край много сватби и може да ви сподели впечатления и да ви препоръча конкретен сватбен DJ. На същия принцип можете да поискате съвет и от сватбения си фотограф и видеооператор. Разбира се, винаги има вероятност, някой от тях да работи с DJ и да си правят услуга като се препоръчват взаимно, но все пак това е добър начин да съберете мнения. Все някое име ще се повтори няколко пъти и ще ви направи впечатление.

Не винаги е добра идея да изберете DJ или сватбен водещ, който сте виждали вече на друга сватба. Може да е направил страхотен купон и да ви е допаднал много стила му и музиката, която пуска, но има голяма вероятност подходът, сватбените игри, закачките и изобщо цялата програма да се повторят и на вашата сватба. Всеки водещ на сватби и DJ  си има определен репертоар, който може да варира, но като цяло се запазва в един стил. Така интересните моменти и изненадите, които са ви впечатлили при първата сватба, ще се повторят и на вашата и това може да ви разочарова. Затова бъдете внимателни и обмислете добре идеята да изберете DJ, на чиято сватба вече сте били.

сватбен-плейлист

Снимка: cord3films.com

И така ако вече сте се насочили към DJ, разгледайте сайта му, потърсете мнения и коментари в интернет, видеа на негови сватби. За съжаление има и злонамерени хора, които умишлено пишат негативни коментари, с което правят нелоялна конкуренция на колегите си, затова не бързайте да си правите заключения само от нета. Срещнете се с DJ-я, който сте набелязали, за да си създадете собствено мнение и впечатление. Задължително се срещнете с няколко човека, за да имате база за сравнение, да видите няколко подхода, излъчване и различни предложения за водене на сватбата ви. Тази първа среща ще ви помогне да добиете общо впечатление за човека и дали той изобщо се доближава до вашето мислене и представа за сватба. Обърнете внимание, дали DJ-ят ви СЛУША! Това е важно за всичките ви подизпълнители! Много хора започват да говорят без да спрат, разказват какви ли не случки и изобщо не обръщат внимание на събеседниците си. Ако това се случи още на предварителната ви среща, имайте предвид, че ще се повтори и на сватбата. Вие може и да искате да се пуска определена музика, но ако няма кой да ви чуе и да обърне внимание на желанията ви, това само ще ви напрегне. DJ-ят трябва да изслуша вашите предпочитания за музика, каквито и да са те. Ако искате да се пуска чалга, хеви метъл или само народна музика, той трябва да се съобрази с това. В случай, че има някакви задръжки или принципи да не пуска определен стил, не се опитвайте да го убеждавате. Всеки сватбен DJ с времето си изгражда реноме и име и иска да бъде свързван с нещо типично за него. Ако вашите желания противоречат на разбиранията му, тогава просто се преориентирайте към друг. Важното е да намерите ВАШИЯ човек. На всички срещи бъдете двамата заедно – и булката и младоженецът. Единият ще улови едно, другият друго важно нещо, ще се сетите да зададете различни въпроси и след това много по-лесно и ефективно ще можете да обсъдите, да сравните и да решите. Щом изберете един DJ от всички, с които сте се видели, поискайте втора среща за да уточните детайлите и да говорите по-конкретно за предпочитанията ви. Задължително се обадете на останалите, за да ги информирате, че се отказвате и им благодарете за срещата. Това е най-естествената проява на уважение към човека, че е отделил от времето си и се е постарал да ви бъде полезен. Никога не използвайте мълчанието като знак за отказ. Ако не се обадите повече, той ще се досети, че не сте го избрали, но това не е коректният начин да се каже „не“. На всички ни се е случвало и знаем, че е неприятно. 🙂

На втората среща уточнете стъпка по стъпка, как ще протече сватбената ви програма. Помогнете на DJ-я да добие представа, какъв тип сватба искате да имате – да стане луд купон, да е по-формална или по-народна, Наблегнете на ритуалите, на които държите и тези, които искате да отпаднат.

Най-популярните сватбени ритуали в ресторанта са:

1.Посрещане на младоженците в ресторанта.

2.Булката и младоженецът минават по бяло платно, обсипано с листа от рози и здравец.

3.Захранване на младоженците.

4.Разчупване на сватбената погача.

5.Първата сватбена наздравица на булката и младоженеца и на младоженците с кумовете.

6.Булката рита менчето.

7.Реч на кума.

8.Първи сватбен танц на младоженците.

9.Първи танц на кумовете.

10.Танц на родителите – опционално.

11.Надиграване на кумовете с ръченица.

12.Сватбени игри.

13.Хвърляне на булчинския букет.

13.Хвърляне на жартиера.

14.Разрязване на сватбената торта.

Изкоментирайте подробно всеки ритуал. Ако сте намислили предварително нещо за някои от тях или изобщо имате идеи, които искате да включите, споделете ги с DJ-я. От опита си и стотиците сватби, на които е бил, може да ви каже реално, кое се получава и кое не. Дори и да сте измислили нещо според вас уникално, може то да не се приеме, както очаквате и да стане неловко. Затова бъдете открити. Не го изненадвайте в крачка, така че и той да се чуди, как да реагира. Сватбеният DJ не просто пуска музика, използвайте възможностите и опита му, за да се консултирате с него.

За всички ще бъде много приятно, ако и вие като младоженци се включите в началото на сватбата и кажете няколко думи на гостите си. Можете да го направите след ритането на менчето, когато водещият ви покани да седнете. Не е нужно да подготвяте цяла реч, просто благодарете на важните за вас хора, с помощта на които го има този ден – родители, близки приятели. Благодарете на всички, които са дошли от далече, за да са с вас на този специален ден. На съвременните български сватби има много гости от чужбина – чужденци и българи. Благодарете на всички, че са отделили от времето си, пътували са, постарали са се да изглеждат добре и да са с вас в този важен ден. Не се притеснявайте кой какво ще си помисли и как ще изглеждате в този момент. Около вас са само хора, които ви обичат и ви възприемат в най-добрата ви светлина. Те ще ви подкрепят с аплодисменти и ще видите, че си е заслужавало да се престрашите и да вземете микрофона. Човек рядко има възможност да събере всички важни за него близки и да им каже няколко мили думи. Не пропускайте този шанс! После ще го гледате на сватбеното видео и ще сте щастливи, че сте имали такъв ценен момент!

водещ-на-сватба

Снимка: www.huffingtonpost.com

Обсъдете подробно музиката. Обяснете му, какъв стил харесвате и какво НЕ харесвате. Можете да подготвите сватбен плейлист, който да му дадете, но не очаквайте да пусне всяка песен и то в точно зададения ред. Ако искате това, тогава няма нужда да плащате на DJ, трябва ви просто техника, на която да си пуснете плейлиста. Доверете се на DJ-я си, той най-добре знае, как реагират хората на определени песни, в кой момент да ги пусне, какво настроение да извика, как да предразположи гостите и най-трудното – как да напълни дансинга в началото на вечерта, когато всички все още седят по масите.

Подгответе списък с музиката и песните за ритуалите, ако държите на точно определени. Или го помолете, той да ви ориентира. Направете и черен списък със забранени песни, които не желаете на сватбата си или поне го ориентирайте, какво не ви харесва.

сватбен-водещ

Снимка: www.huffingtonpost.com

Посъветвайте се с него за сватбените игри! Това е много тънък момент, защото игрите уж се правят, за да стане по-интересно, а понякога се получава отегчително. Ако купонът на сватбата си върви и гостите се забавляват, няма защо да ги прекъсвате за игри. Така повечето ще насядат по местата си и ще се превърнат в публика, а после пак трябва да се опитвате да ги вдигнете за танци. Ако все пак държите да има сватбени игри или DJ-ят прецени, че има нужда да се развеселят гостите, тогава обсъдете какъв тип игри харесвате вие и компанията ви и какви не. Винаги казвайте, какво не искате и не харесвате, за да е ясно всичко и картите да са на масата. Не очаквайте никой да отгатне или да се досети. Професионалистите в сватбения бранш имат по 1, 2 сватби седмично, водят десетки разговори с младоженци, чуват всякакви предпочитания и вкусове и не е възможно да запомнят всичко. Затова бъдете ясни и конкретни в желанията и нежеланията си. Така ще избегнете недоразумения. Златното Правило за сватбените игри гласи: ДО 2 игри на сватба! Не се изкушавайте от повече, колкото и интересни и оригинални да ви се виждат. Сватбените ритуали са достатъчно много. Когато към тях прибавите и игри, сметнете колко часа от вечерта ви запълват те. Оставете и въздух на гостите си, да потанцуват и да се забавляват. Не запълвайте всяка свободна минута с някакъв сценарий, програма или изненада. Така сватбата става претоварена. Специалните моменти затова са специални, защото са малко на брой. Ако се заредят един след друг през цялата вечер, ефектът вече няма да е такъв.

Откажете се от най-тривиалните игри, като например играта с обувките, с балоните, събирането на ключове от ергенската квартира на младоженеца и други подобни. Има голяма вероятност гостите ви вече да са гледали тези игри на други сватби и затова да решат точно в този момент да си хапнат, защото знаят, какво ще се случи. Ако разчитате, че една и съща игра се получава различно с различните хора…..може, но въпреки това е доста предсказуемо и не много оригинално.

Вторият дефект вместо ефект, който постигат сватбените игри е спирането на купона. Налага се всички гости да си насядат по местата, а както се разбрахме, на сватбата не й трябва публика. В играта участват обикновено само младоженците и най-много още няколко от гостите, а всички останали седят и гледат. Ако целта ви е по-спокойна, тиха сватба без много шумотевица, тогава игрите може и да са подходящ начин за забавление, но във всички други случаи или ги пропуснете или обсъдете с DJ-я оригинални и нестандартни сватбени игри.

Кои сватбени игри са интересни и забавни? Тези, в които се включват възможно най-много гости! И по възможно най-непринудения начин! Ако карате гостите си да правят нещо много нестандартно, едва ли всички ще се засилят да участват. Винаги си има луди глави, които обичат да импровизират, но ще са изключения. Една от най-ефектните, интересни, забавни и оригинални сватбени игри е надиграването на гостите от страна на булката срещу тези на младоженеца на различни стилове музика. И двете групи толкова много се раздават, за да подкрепят своя човек, че стават луди танци, дансингът е пълен и настроението е на върха!

интересни-сватбени-игри

Подгответе списък с въпроси към сватбения водещ или DJ! Изобщо подготвяйте цялата организация на сватбата с помощта на сватбени списъци. В главата ви постоянно ще прехвърчат всякакви идеи, предложения, препоръки, съображения, задачи и какво ли не. Ще се объркате и затормозите, ако не си записвате. Освен това при разговорите с DJ може да не се сетите всичко на момента и чак след срещата, когато информацията ви улегне в главите, да изплуват въпроси, които сте забравили да зададете.

Към списъка с въпроси не пропускайте един много важен детайл! Попитайте сватбения водещ или DJ, как ще бъде облечен на сватбата ви! Задайте този деликатен въпрос на всичките си подизпълнители – сватбен фотограф, видео оператор, сватбен агент и т.н. Една част от тях ще влязат в кадър и след това ще ги има на сватбените ви снимки и видео. Други, дори и да не влязат, вие самите ще ги виждате и ще ви дразни, ако са облечени по неподходящ според вас начин. Любезно и тактично обърнете внимание на DJ, че държите да бъде облечен адекватно на събитието и дайте пример, точно какво очаквате, защото всеки различно разбира думата „официално“ или „подходящо“. Помолете например да бъде с риза и панталон. Ако не харесвате крещящи цветове или шарки, кажете го. Ако искате да бъде в тон с темата на сватбата, попитайте, дали е възможно да се съобрази със сватбените ви цветове. Един интелигентен професионалист, няма да приеме това лично, а ще се съобрази с молбата ви.

водещ-на-сватба

Ако вече сте намерили вашия DJ и сватбен водещ преминете към сериозната част. Задължително поискайте договор. Внимателно го прочетете и двамата. Договорът със сватбения DJ трябва да съдържа всички важни моменти от сватбата и да бъде коректно оформен юридически, за да има някаква тежест, ако се случи нещо непредвидено:

 • Номер на договора.
 • Дата и място на сключване на договора.
 • Данни на възложителя, т.е. на младоженците – имена, ЕГН, постоянен адрес, телефон за контакт.
 • Данни на изпълнителя, т.е. на DJ-я – име на фирмата, седалище (адрес), булстат, управител.
 • Събитието – сватба.
 • Датата на сватбата.
 • Начален час.
 • Времетраене.
 • Място.
 • Програма.
 • Имената на DJ-я, който ще води сватбата ви.
 • Възнаграждение – Тази сума е твърда и обикновено е за 5 часа, които включват всички сватбени ритуали до разрязването на тортата.
 • Капаро – Капарото е нещо хубаво и за двете страни. Така получавате някаква сигурност за поет ангажимент и спокойствието, че вече има човек, който е резервиран за вашата сватба. Давайте капаро само срещу документ! Никога на добра дума. Не се стеснявайте да изисквате от подизпълнителите си такива документи, защото иначе може никога да не видите парите си, нито пък услугата, за която сте ги дали. Утвърдените и опитни DJ имат рутина в това отношение и са подготвени за тази съвсем стандартна ситуация. Ако някой отлага или увърта, но пък държи да си вземе капарото, замислете се преди да дадете пари!
 • Overtime – Тук материята е много фина. Има най-различни схеми за overtime. Това е времето след стандартните 5 часа сватба. Всеки следващ започнат час се заплаща допълнително. Сумата може да е фиксирана – например средно 100 лв./час. Може и да нараства с всеки следващ час – 100 лв за първия час, 150 за втория, 200 за третия и т.н. Всеки водещ и DJ на сватби определя своите условия. Вашата задача е да разпитате подробно за тях, защото след като подпишете договора, вече сте се съгласили.
 • Друго – ако DJ  ще озвучава и изнесения ритуал, това също трябва да бъде описано в договора с цена и условия.
 • Подписи – вашите и на DJ.
 • Печат.

Да изберете DJ за сватбата си е най-популярният и познат вариант, но не е единственият. Много DJ работят заедно с водещи и така си разделят функциите. Този вариант не е задължително по-скъп. DJ стои само зад пулта и пуска музика, а водещият е ангажиран с програмата. Важно е те да са работили заедно, да се познават добре и да са в синхрон. Не се изкушавайте да комбинирате сватбен водещ и DJ, които сте харесали пооотделно, но никога не сте виждали заедно. Ако и те самите не се познават добре, има голям шанс да се получат неловки ситуации и разминавания. Друга възможност е да поканите оркестър, който да свири на живо по време на сватбата, певци или актьори. Разбира се тук цените вече са по-различни, ефектът и атмосферата също.

И за да не съм голословна ще ви споделя моята препоръка за феноменален сватбен DJ от личен опит. DJ Dido от www.partytimebg.eu е изключително гъвкав, съвременен и естествен. При него няма никакви заучени фрази и ситуации, само професионално отношение, много танци и купон! Бих го поканила отново да води някоя кръгла годишнина! 🙂

сватбен-DJ-водещ

За да стане купон и запомняща се сватба ви трябва опитен DJ и професионален водещ. Но от всичко най-много ви трябва добро настроение и желание да се забавлявате. Оставете всички съмнения и притеснения, отпуснете се и изживейте този ден пълноценно – с много усмивки и танци. Дайте най-доброто от себе си! Давате го на най-близкия си човек, на всичките си приятели, близки и роднини и най-вече на себе си! 🙂

Leave a reply