От къде да започна с ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СВАТБАТА?

От къде да започна с ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СВАТБАТА?

Здравейте мили момичета, булки и техните помощнички! 🙂

Поздравления за предстоящото събитие!

Очаква ви едно от най-красивите преживявания в живота, с много емоции, усмивки и еуфория. Нека това да бъде нагласата ви от самото начало, защото в каквото вярвате, това ще ви се случи!

Не слушайте предупрежденията, че сватбената организация е много напрягаща, че е свързана с нерви, тичане по задачи и стрес. Всичко зависи от вас и от вашето желание, каква да бъде сватбата ви и такава ще е – весела, луда, прекрасна сбъдната мечта!

Ако вече сте постигнали правилната настройка, сте свършили половината работа.

За другата половина ще ви помогнем ние, сестрите Олга и Анастасия от Букети Марини. Всичко, което ще споделим с вас е на база на нашия личен и косвен опит в ролята на булка и нейната мултифункционална помощничка. Тук няма да намерите теория, сухи протоколни правила и съвети от типа „така правят хората” и „какво ще кажат хората”. Всичко е практика, всичко е изживяно и повярвайте ни, резултатът от усилията ни, надмина всички очаквания!

За да не се сблъскате сами с всички предизвикателства, ние ще споделим са вас най-ценното, най-практичното и най-работещото! от нашите преживявания.

план-за-сватба

Защо тази КНИГА ЗА СВАТБАТА на Букети Марини е ПОЛЕЗНА за всички булки и младоженци?

Ако вече сте си наели сватбена агенция и тя ще уреди всичко вместо вас, тогава защо да четете тази книга?!

Защото е важно да сте информирани, какво и как трябва да се свърши. За всяка булка сватбата е за първи път и по този път има много неизвестни. В началото ще искате и ще си представяте едно, в процеса на организация ще видите, че има много по-добри варианти, но вие просто няма от къде да ги знаете, за да се спрете на тях. Ще премислите и промените много от решенията си и това е съвсем нормално. Важното е да сте гъвкави и да вземете ИНФОРМИРАНИ РЕШЕНИЯ, а не да се доверите напълно на сляпо на преценката на някой, който едва познавате.

Втората причина да напишем тази книга е, че колкото и да ви убеждаваме да си наемете агенция, винаги ще има ентусиастки и олимпийски шампионки по организация (като нас :)), които ще вярват в себе си и в собствените си сили и преценка и ще държат САМИ да организират сватбата си. Поздравления момичета! Добре дошли в отбора! Подгответе се за дъъълго бягане на зиг заг с препядствия. Ще трябва да скачате на високо и да плувате на дълбоко, да спите по малко и да се включите към някоя АЕЦ, от където да черпите енергия и сили. Тук не важи правилото „И сам войнът е войн”. Обградете се с търпеливи и спокойни хора.

сватба-организация-план

Намерете си СРОДНИ СВАТБЕНИ ДУШИ!

Обградете се с търпеливи и спокойни хора, които са готови да жертват  времето и усилията си за вас. Важно е това да са хора, които ви обичат и ви познават МНОГО добре. Така няма да се налага да обяснявате всяка дреболия, всяко ваше решение или колебание. Те ще ви чувстват и дори без думи ще разбират, какво ви безпокои, защо правите точно този избор и кога имате нужда от подкрепата им. Нека това да са положителни хора. В тези моменти не ви е нужна критика и скептицизъм, трябва ви някой, който вярва във вас и вашите решения. Ако постоянно се налага да обяснявате и да се аргументирате, защо сте постъпили така или иначе, това не се нарича помощ. Посрещайте сватбените предизвикателства с хора, с които сте на една вълна. Тогава със сигурност ще имате попътен вятър, ще плувате в спокойно море и ще стигнете до един и същи бряг.

Не отказвайте ПЪРВА СВАТБЕНА ПОМОЩ!

ВАЖНО! Не отказвайте помощ! Винаги, когато някой ви предложи да свърши нещо вместо вас, приемете подадената ръка. Сватбената подготовка е освен много труд и много удоволствие. Хората край вас със сигурност искат също да го изпитат и да се включат в приготовленията. Вашите приятелки и близки сигурно ви завиждат (благородно, надявам се), че ви предстои този вълнуващ момент и те също искат да се докоснат макар и индиректно до него. Дайте им възможност да го направят, като ви помагат. За тях ще е удоволствие, а за вас ще е облекчение.

ЗЛАТНО СВАТБЕНО ПРАВИЛО – Няма правила!

За сватбата и в живота не се придържайте към измислени правила. Направете всичко, както ви харесва, тук няма трябва и не може. Може всичко! Можете да реализирате мечтите и представите си за идеалната сватба. Няма нищо забранено или прекалено, щом на вас, младоженците ви харесва, не се питайте, дали ще се хареса на останалите. Това е вашата сватба! Ще прочетете тези думи още много пъти в книгата. Напомняме ви неслучайно, защото многото традиции, ритуали, очаквания на хората около вас, изискванията и правилата, които се опитват да ви наложат може да изместят фокуса от най-важното – че този ден е, за да се чувствате вие щастливи. Често се налага да се съобразявате с мнението и стереотипите на родители, баби и други роднини, които изискват от вас сватбата ви да се впише в техните представи. Ще ви кажем повече по тази тема в главата Колко и кои гости да поканите на сватбата си? За сега само ще ви подготвя с нагласата, че няма как да се харесате на всички, затова и не опитвайте! Ще бъде загубено време, а сватбеният ден е много кратък, не го пропилявайте в обречени опити. Запомнете, че повечето ни възрастни роднини са живели в съвсем други времена и условия, затова и гледната им точка е тотално различна от вашата. Те са се съобразявали с много повече, правила, норми, традиции и стереотипи. Един от най-безпощадните е „Какво ще кажат хората?!” Заради него са останали много несбъднати несбъднати, защото хората просто не са посмели да излязат от коловоза и да направят нещо различно. Не забравяйте, че сватбата ви няма да се повтори! Поне не ви го пожелаваме. Затова няма да имате втори шанс да реализирате щурите си, романтични или ексцентрични идеи. Сега е моментът! Не го изпускайте! Ако гостите, които сте поканили на сватбата са ви наистина близки, те ще познават стила ви и ще ви помогнат да реализирате и изживеете идеите си. Други важни хора, с които да се съобразявате, няма!

Не правете твърде много СВАТБЕНИ КОМПРОМИСИ!

Дори и на сватбения ви ден ще се наложи да направите някои компромиси, за да зарадвате близките си. В това няма нищо лошо стига, да не са твърде много и да не правите компромис със себе си, това няма да се компенсира след сватбата, защото тя вече ще е минала. Обърнете внимание на желанията на най-близките от семейството си, на родителите, сестри, братя. Те не би трябвало да поискат от вас твърде много. Не се оставяйте да ви притискат и да направите компромиси, за които после да съжалявате. Ако първоначално ви се стори, че го правите в името на мира, после няма да сте в мир със себе си. Пазете личното си пространство, сватбата е едно от най-личните!

Премислете добре тези моменти, които ви набелязахме, преди да започнете да избирате украсата и салфетките. Ако сте наясно с тях, имате стабилна позиция и се подкрепяте двамата взаимно, самата организация на сватбата няма да ви се стори толкова сложна. Ако обаче има колебания и несигурност, цветята и музиката ще са ви последна грижа. По-голяма част от енергията ви ще се разпилее, още преди да сте стигнали до тях.

Сватбата си е изпитание за търпението, дипломатичността, гъвкавостта и емоциите на всеки.  От всичко това се учим, а всеки опит е безценен!

Запомнете най-важното правило! ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ! По време на цялата ПОДГОТОВКА за сватбата! Не чакайте да дойде самият ден, той е толкова кратък, че на следващата сутрин ще се събудите и няма да повярвате, че вече е минал. Нека цялата сватбена организация, решенията и изборите, които трябва да направите да ви доставят УДОВОЛСТВИЕ! В това е смисълът. Всяка една задача, свързана с подготовката на сватбата, трябва да ви сплотява вас като бъдещо семейство и партньори в живота. Решавайте всичко заедно и се наслаждавайте на всеки момент от организацията. Той може да бъде изживян пълноценно и да се превърне в още един ваш хубав общ спомен! Създайте си спомени, към които да се връщате с удоволствие и радост! 🙂

Успех!

Наслаждавайте се! 🙂

Вижте, как да продължите с подготовката на сватбата в следващата стъпка и Определете Приоритетите си.

Следете ни във Facebook, Instagram и Pinterest, както и статиите в блога ни Еко Идеи и Съвети за още много сватбени вдъхновения!

Напиши коментар