7 Начина да направиш Масата на Младоженците НЕУСТОИМА!

7 Начина да направиш Масата на Младоженците НЕУСТОИМА!

Кой е звездата на вечерта? Вие, младоженци! А сватбената ви маса е мястото, към което ще бъдат насочени всички погледи през цялата вечер. Нека на гостите да им бъде трудно да откъснат очи от вас и от местата ви. Направете я блестяща и изискана, изразете емоциите и стила си с украсата й. Предайте на приятелите и близките си усещането за вашия празник.

На повечето сватби в България масата на младоженците е украсена с воали и драперии, които отдавна са изчерпали потенциала си. С други думи, са доста ретро. 🙂 За съжаление, това се предлага най-често и това виждаме по снимките. Начините да украсите сватбената маса стилно и нестандартно обаче са невероятно много и съвсем не са скъпи или трудно осъществими. Трябва само да потърсим свежи идеи в нета и изборът става безкраен. Ние имаме няколко такива за вас! За допълнително вдъхновение ви препоръчваме да следите постовете ни в Pinterest. Тази социална мрежа е раят за нас, булките и цял океан от цветове, декорации и креативни предложения.

оригинална-нестандартна-украса-сватбена-украса

За да не се изгубите измежду всички прекрасни варианти, ние, дизайнерите на Букети Марини ще ви дадем няколко ценни насоки, които ще ви улеснят в избора и ще ви помогнат да създадете стилна визия на сватбената маса, каквато и тема да сте избрали за тържеството.

1. Място на Сватбената Маса

Когато избирате ресторант за сватбата си, разгледайте добре помещението. Още на този подготвителен етап помислете, къде би било най-подходящото място за сватбената маса. Управителят вероятно ще ви насочи, къде обикновено се разполага масата на младоженците. Седнете там и огледайте ресторанта. Дайте си време, помислете, как се чувствате от тази перспектива. Обърнете внимание на видимостта и близостта до дансинга. Преценете, дали място е достатъчно широко, за да се разминавате с кумовете, облечена в обемна (евентуално) булчинска рокля. Огледайте фона зад вас, вземете размерите – широчина и височина, и направете подробни снимки, които след това да покажете и обсъдите с близките си и декораторите.

сватбена-маса-лилаво-бяло

2. Гръб на Сватбената Маса

По-лесната възможност за гърба на масата е, да използвате естествения декор, ако той е подходящ. Идеалният вариант е зад вас да има високи френски прозорци с красива гледка, към морето, планината, града, градината на ресторанта или друг възхитителен фон. Все пак не оставяйте гърба на масата без абсолютно никаква украса, защото в един момент навън ще се стъмни и зад вас ще остане просто черен фон. Насочете погледите към вашите места с някакъв акцент, персонализиран елемент или светлини, които да пуснете по-късно вечерта, когато гледката изчезне.

Ако стената зад вас трябва да се скрие или просто не ви грабва, можете да създадете изцяло нов фон. Сватбената маса трябва да се отличава от масите на гостите с пищност, но все пак стилът и темата се запазват. Затова се придържайте към цветовете, които сте избрали и избягвайте воалите и драпериите, ако искате да сте оригинални и да се отличите. Рядко ще видите такъв тип украса на сватбените снимките от чужбина.

Персонализирайте гърба на масата с елемент от сватбената тема. Изберете детайл, който е характерен за вас като двойка, ваша обща мечта, интерес, стил, хоби. Може да бъде кратък надпис, например Горчиво!, Наздраве!, Mr & Mrs, Датата,. Особено подходящи за случая и все още доста рядко срещани в България с инициалите на младоженците. Това е възможно най-личният елемент, който можете да изберете. Спрете се на оригинален дизайн на буквите – печатни, ръкописни, стилизирани, и ефектна декорация за тях. Измерете височината от тавана до вас, когато сте седнали. Надписът трябва да е приблизително в средата или по-близо до вас, но не твърде високо. В случая за тази морска сватба в ателието на Букети Марини изработихме буквите ДА и ги декорирахме с над 100 рози от сатен в тюркоаз. Инициалите останаха много красив и траен спомен за младоженците. Горчиво! 🙂

сватбена-украса-тюркоаз-синьо

Ако тази идея ви харесва, споделете статията и снимките с ваши приятели!

Преди всичко, придържайте се към стилен и семпъл декор. Не претрупвайте фона зад вас с много цветове и детайли. Вие сте важните и трябва да привличате вниманието, а фонът трябва да си остане фон.

3. Вие сте на пиедестал!

Поинтересувайте се за възможност да повдигнете нивото на сватбената маса с една идея от пода. Височината допълнително ще привлече вниманието към вас и ще създаде много тържествено, царствено излъчване на масата на младоженците. Все пак гостите ви искат да ви виждат и да ви се възхищават, дайте им тази възможност!

Подиумът е подходящ за големи, просторни зали, където има достатъчно място и въздух това стъпаловидно разположение да разкрие ефекта си. Въздействието от тази височина не е просто визуално и видимо само за гостите ви. Ще го усетите най-вече вие като младоженци заедно с кумовете ви, когато седнете и се почувствате като крале в бална зала. Представете си го!

украса-сватбена-маса

4. Цветовете са Емоции

Вашата маса е мястото, където ние, булките, можем да разгърнем сватбената тема и цветовете й с най-голям размах и удоволствие. Направете го! Дайте живот на украсата със свежи, контрастни цветове.

Във всяка сватба има 2 до 3 цвята, като един е водещият, това е най-яркият, най-силният цвят. Запазете него за акцентите, а с по-светлия цвят създайте фона. Например за морска сватба в бяло и синьо, нека гърбът на масата да бъде бял, а декорацията синя. За класическа сватба в червено и екрю, червеният цвят е запазен за акцентите, а фонът ще е в шампанско или екрю и т.н. Не забравяйте, че златото и среброто също са цветове и то разкошни! Те ще добавят лукс и изискано излъчване на сватбената маса, както никой друг цвят. За събитие като сватбата такова нещо като прекалено много блясък, няма!

сватбена-декорация-синьо

5. Светлината е най-богатата украса!

А богата не означава скъпа, мили булки! С ефекта на светлините можете да създадете изключителна обстановка и тържествена атмосфера със сравнително малко средства. Няма по-въздействаща украса от тази! Това е най-лесният и ефективен начин да отличите сватбената маса от всички други, а и изглежда невероятно на снимки. Светлината е украса, в която има живот! Тя създава атмосфера, излъчва топлина, носи динамика – всичко, което прави една сватба изключително изживяване.

Първият вариант е да направите завеса от светлини на гърба на масата, с помощта на дълги светещи лампички, подобни на коледните. Ако се затруднявате да ги намерите, пишете ни, ние ще ви помогнем. Сватбените лампички могат да са с бяла, жълта и синя светлина. Препоръчваме ви първите два варианта. Бялата светлина няма студено излъчване, както може би се опасявате. Тя придава много шик и изисканост на събитието. Жълтата светлина е по-романтична и по-топла, създава уют в обстановката. Синята светлина обаче е доста студена и изкуствена, затова не бихме ви я препоръчали, дори и в сватбената тема да има син цвят.

сватба-тюркоаз-синьо-бяло

Друга разновидност на лампичките е, дали мигат или са статични. Ако имате възможност за избор, спрете се на статичните. Сватбата е достатъчно оживено и динамично събитие. Няма нужда от игра със светлините, както е в дискотеките, за да се раздвижи обстановката. Статичните светлини ще огреят сватбената маса, без излишно да дразнят окото.

Ако все пак лампичките, които можете да ползвате са само мигащи, това не е фатално. Пак ще изглеждат много красиво и няма да претоварят украсата с движението на светлините. В случай, че сложите лампички и на гърба на масата и на лицето й, което горееещо ви препоръчваме, нека поне вторите да са статични. Сватбената маса ще блести невероятно, а вие ще се чувствате като огряти от най-зашеметяващите слънчеви лъчи.

Ще ви споделим още една малка тънкост. Светлината от лампички не трябва да бъде директна, защото тогава изглежда изкуствена. Тя създава правилния ефект, когато е леко приглушена. Това се постига като се покрият лампичките с полупрозрачен воал в бяло, екрю или друг подходящ светъл нюанс. Тази дискретна светлина ще направи атмосферата на сватбата ви много изискана.

За светещ фон на сватбената маса може да ползвате и красив полилей, окачен зад вас. Той може да виси от тавана, а ако това е трудно изпълнимо, може да бъде поставен на висока стойка. Лесно и креативно!

След като огряхме в светлини гърба и лицето на масата ви, не забравяйте и самата маса. Сложете красиви високи свещници с дълги свещи в двата й края. Те ще създадат рамка на сватбената маса и ще очертаят вашето пространство. Внимавайте с високите свещи, когато ги запалите. Когато партито набере скорост, свещите могат да се изпречат на пътя на някой разпален танцьор и да му вдигнат още градуса. Затова не ги слагайте съвсем на ръба на масата, а малко по-навътре, за да не ги закачи някой, докато минава. Пред мястото на всеки от великолепната ВИ четворка сложете малки свещички. Изберете такива, които са в чашки, а не открити, за да не капят по покривките, а и вероятността да се опарите е по-малка.

Да бъде светлина! 🙂

украса-синьо-бяло

6. Подредба на масата

Голяма част от сватбената ви маса ще бъде заета от чинии, чаши, бутилки, табелки с имена и други подробности, до които вероятно изобщо няма да стигнете (най-вече храната). 🙂 Затова ви препоръчваме да не запълвате тази вътрешна част с украса. Тя е по-скоро функционална и там трябва да има все пак малко въздух и празно пространство, за да не се чувствате претрупани. Най-подходящото място за разположение на украсата е централната периферна част. Там декорацията ще се вижда от всички, на вас няма да ви пречи и ще изглежда добре на снимките. Както споменахме по-горе, рамкирайте масата с два високи свещника или високи цветни аранжировки в двата края.

нестандартна-сватбена-декорация

оригинална-сватбена-украса

За централното място точно пред вас, изберете НИСКА декорация, която няма да ви скрива от гостите или да ви затруднява вас да ги виждате. Едно от красивите решения са полукръглите декорации. Хубаво е да са нечетен брой, не само от суеверие, но и за симетрия. За морската сватба на снимката сме направили една по-голяма и две по-малки аранжировки от двете й страни. Украсихме ги с рози от сатен в преливащи се нюанси на синьо и бяло, каквито бяха цветовете на сватбената тема. Истинско морско бижу! 🙂 Добавихме много перли и уникални блестящи брошки със сини, бели и хамелеонови кристали. Получи се невероятно оригинална украса, която няма да видите на друга сватба. А ако искате да я видите на вашата, пиешете ни! 🙂 За допълнение на морската тема до свещниците сложихме голям рапан и корал, както и много морски звезди и мидички.

морска-сватбена-украса

морска-сватбена-декорация

7. Лицето на масата

Тук отново ви напомняме да избягвате воалите и драпериите. Предлагаме ви по-нестандартен и модерен начин да оформите лицето на сватбената маса. Спрете се на красива дантела в цветовете на темата, която да контрастира с покривката. Ако дантелата е синя, фонът под нея да е бял или обратно. Светлините в комбинация с дантелата създават много съвременно и свежо излъчване. Ще изненадате гостите си със стилно решение и визия, която не са виждали на още 2/3 сватби преди вашата.

лице-гръб-сватбена-маса

Един съвет от практиката! Много булки се изкушават да слагат декорация пред сватбената маса, като ретро колело, кошничка, кафез, воали, куфар и т.н. Ако сватбата ви е в голяма зала и има много място за танци, тогава може би е оправдано. Но ако мястото не е толкова просторно има голяма вероятност вие или вашите гости да се спънете в украсата докато танцувате. И за това не е нужно някой да е пиян. 🙂 Когато купонът и танците се развихрят, вече никой не мисли за украсата. Получава се неловка ситуация от една страна, а от друга и самата украса се разваля. Нали не искате това да се вижда на видеото?! Декорацията пред масата създава и един вид бариера между младоженците и гостите. Близките обикновено се страхуват да не развалят или да не бутнат нещо и не смеят да се приближат до вас. Не ги дръжте на дистанция, те искат да ви се радват и да са близо до вас. Отворете всички пътища за това! 🙂

маса-младоженци-декорация

сватбена-декорация-маса-младоженци

За да видите на живо нашата уникална сватбена украса от сатен и брошки и да получите безплатна мостра и консултация, пишете ни или ни се обадете.

А ако тази страхотна статия и снимките са ви били полезни, споделете ги с всички сега!

Снимки: Pinterest, нашите приятели от Сватбена Агенция Вълшебната Къща и личен архив на Букети Марини.

Leave a reply